fbpx

Ziua Culturii Naționale la Oradea

Ziua Culturii Naţionale va fi celebrată luni la Oradea printr-o serie de manifestări artistice ce vor avea loc pe parcursul întregii zilei în şase locaţii: Primăria (sala festivă), Statuia Mihai Eminescu, Pasajul Bazar de pe strada Madach Imre, Casa Darvas – La Roche, Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” şi Filarmonica de Stat.

Evenimentele sunt organizate, cu sprijinul Primăriei Oradea, de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice – Oradea Heritage în colaborare cu Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio şi Revista Cetatea cavalerilor, Filarmonica de Stat Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor, se arată în comunicatul municipalităţii.

Sala festivă a Primăriei va găzdui, de la ora 10, un program ce va începe intonarea Imnului naţional, continuând cu lieduri şi romanţe pe versurile lui Mihai Eminescu, proiecţii cu metropole şi cetăţi, momente poetice cu recitări, discursuri – „Eminescu – un brand naţional pentru generaţiile viitoare” şi o festivitate de premiere organizată de revista Cetatea Cavalerilor. Timp de o oră, de la 12.30, la Statuia Mihai Eminescu se vor rosti alocuţiuni, va fi prezentat un montaj „Luceafărul” de către elevi şi se vor depune buchete de flori.

Pasajul Bazar, din str. Madach Imre, va găzdui, între orele 14 – 15, Expoziţia „Nestemate” – cu ilustraţii ale maestrului Ştefan Popa Popa’s, prezentate de generalul (rez.) Lazăr Cârjan. Un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” vor recita poezii eminesciene.

Reclame

Casa Darvas – La Roche a anunţat în intervalul 15.00 – 15.30, vernisajul Expoziţiei „Partituri Muzicale Regale” în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni şi Filarmonica de Stat Oradea.

Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” este cuprins în acest program, între orele 16- 17, cu o Expoziţie de documente şi cărţi rare despre Mihai Eminescu, din colecţia generalului (r) prof. univ. Dr. Lazăr Cârjan.

Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman, de la ora 17, să vizioneze filmul documentar „Eminescu şi Cernăuţii”, producător – finanţator: Dumitru Pohuş, iar de la ora 19, să se bucure de Spectacolul de Gală „Eminescu”, cu invitaţi speciali tenorul Daniel Magdal şi pianistul Alexandru Burcă, având în program un repertoriu de romanţe şi alte piese consacrate. Spectacolul este realizat în parteneriat cu Universitatea Oradea – Departamentul Muzică – Facultatea de Arte, Liceul de Arte Oradea.

Reclame

Tot la filarmonică se va putea viziona o expoziţie numită „Eminescu în culori de copii”, organizată de profesorii de la Catedra de Arte vizuale.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame