fbpx

Ziua Internațională a Romilor

Ziua Internaţională a Romilor este sărbătorită în fiecare an pe 8 aprilie în toate ţările unde trăiesc romi.

Începând din 2006, se sărbătoreşte oficial şi în România. „8 Aprilie este un moment important pentru a reflecta asupra contribuţiilor culturale, istorice şi sociale ale romilor şi pentru a atrage atenţia asupra luptelor cu care se confruntă această comunitate marginalizată. Este o ocazie de a promova diversitatea şi incluziunea socială, de a sensibiliza opinia publică cu privire la discriminarea şi stereotipurile cu care se confruntă romii şi de a pleda pentru drepturile lor fundamentale”, spune Nicolae Păun, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa.

Pentru iubitorii muzicii clasice, Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa organizează în parteneriat cu Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher un concert cu lucrări muzicale semnate de Joseph Strauss, Antonio Vivaldi şi Grigoraş Dinicu. Vor concerta artişti romi, membri ai Ansamblului de coarde „Romano Kher”. Evenimentul va avea loc la Teatrul Elisabeta, pe 8 aprilie 2024, la ora 18.30.

Ziua de 8 aprilie a fost adoptată drept Ziua Internațională a Romilor în anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internațional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Chesfield, o zonă din sud-estul Londrei. Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor , „Gelem, gelem”, compus de Jarko Jovanovic, steagul internaţional al romilor și limba comună – limba romani. În ultimii ani, semnificația zilei de 8 aprilie a început să capete o tot mai mare recunoaștere atât la nivelul instituțiilor publice cât și la nivelul comunităților de romi. Începând cu anul 2006, an în care Guvernul României a adoptat Legea nr. 66/2006 pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca „Sărbătoarea etniei romilor din România”, în fiecare an sunt organizate la nivel național manifestări publice, culturale, sociale și educaționale dedicate Zilei Internaționale a Romilor.

Reclame
Mahala Rai Banda - Imnul romilor (Gelem gelem)

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame