Ziua Memoriei – spectacol „În cunoașteți pe Arpad Weisz?” la București și Cluj

Pe 27 ianuarie, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la ora 12.00, la Teatrul Evreiesc de Stat (str. Iuliu Barasch nr. 15), în organizarea Institutul Italian de Cultură din București va avea loc un spectacol-lectură despre Árpád Weisz al trupei Menoventi, cu Consuelo Battiston și Leonardo Bianconi, în regia lui Gianni Farina. Spectacolul va fi prezentat și în data de 28 ianuarie 2024, la ora 19.00, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca (Str. George Barițiu 16, Cluj-Napoca).

Spectacolul-lectură este inspirat din cartea Dallo scudetto ad Auschwitz (De la campionat la Auschwitz) de Matteo Marani.

Textul lui Marani îl cuprinde pe cititor și-l driblează neîncetat, de parcă s-ar antrena cu emoțiile noastre. Din această învăluire ludică și sinistră, care evocă legile și interdicțiile ce au netezit drumul către holocaust, ies la iveală cu claritate două impulsuri opuse: pasiunea pentru sport, pentru fotbal, și consternarea în fața prostiei umane feroce.

Povestea lui Arpad Weisz este tulburătoare și minunată. În ea conviețuiesc entuziasmul pentru un antrenor care a revoluționat jocul de fotbal și neplăcerea stârnită de comportamentul italienilor și al europenilor în fața antisemitismului insidios care contamina treptat continentul.

Reclame

Árpád Weisz (Solt, 16 aprilie 1896 – Auschwitz, 30 ianuarie 1944) a fost un fotbalist, care a figurat de șase ori în selecționata Ungariei ca fundaș lateral, iar în anii 1930 a devenit cunoscut în Italia ca antrenor de fotbal. Este considerat unul dintre fondatorii științei antrenamentului modern și unul dintre cei mai buni antrenori ai timpului său. Ca recunoaștere a activității sale de antrenor este adesea pomenit de jurnaliștii de sport ca „regele antrenorilor”. Numele său a devenit cunoscut în toată Europa în vara anului 1938, când la campionatul Expoziției Mondiale de la Paris, echipa sa, FC Bologna a învins cu 4-1 echipa englezească Chelsea, care deja atunci era considerată o echipă star. În Italia Árpád Weisz este considerat ca cel care a întemeiat bazele științei antrenamentului modern, iar manualul său a constituit baza teoriei de fotbal italiene.

În ciuda meritelor sale fasciștii nu l-au trecut cu vederea și viața maestrului Weisz a fost făcută imposibilă, astfel el a fost nevoit să supraviețuiască vremurile grele prin mutarea în Franța și ulterior în Olanda, dar într-un sfârșit în 1942 a fost deportat împreună cu familia sa. A murit în lagărul de la Auschwitz în ianuarie 1944 împreună cu soția și cei doi copii.

Spectacolul-lectură „Îl cunoașteți pe Árpád Weisz?” e inspirat din cartea „Dallo scudetto ad Auschwitz” (De la campionat la Auschwitz) de Matteo Marani, scris și regizat de Gianni Farina și interpretat de actorii Consuelo Battiston și Leonardo Bianconi. În centrul acestui spectacol găsim a familie în fugă, doi copii persecutați, respinși de școală, privați de limba maternă, despărțiți de prieteni. Povestea lor este sfâșietoare, iar cuvintele lor – datorită minuțiozității lui Marani și afecțiunii unui copil care nu și-a uitat niciodată prietenul – au greutatea unei pietre moară.

Reclame

Ziua Memoriei este celebrată în fiecare an în data de 27 ianuarie pentru comemorarea victimelor Holocaustului. A fost desemnată de Adunarea generală a Națiunilor Unite în data de 1 noiembrie 2005. Italia a instituit oficial ziua comemorativă în aceeași dată, cu câțiva ani înaintea rezoluției similare a ONU. Această zi amintește de victimele Holocaustului, ale legilor rasiale, pe cei care și-au riscat viața pentru a-i proteja pe evreii persecutați, precum și pe toți italienii care au fost deportați militar și politic în Germania nazistă.

Cu ocazia Zilei Memoriei sunt organizate ceremonii, acțiuni, întâlniri pentru a povesti fapte petrecute și a reflecta asupra a ceea ce s-a întâmplat cu poporul evreu și cu italienii deportați în lagărele naziste, astfel încât să fie păstrată memoria unei perioade tragice și întunecate a istoriei și să nu se mai petreacă niciodată asemenea evenimente.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame