Săptămâna Bucătăriei Italiene în Lume reprezintă o bună ocazie pentru a pune în valoare tradițiile oenogastronomice regionale și teritoriale italiene, pentru a analiza valorile nutriționale ale alimentelor, sau pentru a salvgarda produsele alimentare cu Denumire de Origine Protejată, contracarând fenomenul Italian sounding.
Anul acesta, cu titlul „La masă cu bucătăria italiana: stare de bine cu gust”, evenimentul își propune să sublinieze legătura dintre dieta mediteraneeană si sănătate.
Evenimentele se vor derula în diferite locații din București, dar și din țară. Dintre acestea, organizatorii amintesc un eveniment de lansare, cu cină pregătită de Chef Enrico Derflingher la Kaiamo, seminare culinare destinate profesioniștilor din sectorul HORECA la GastronoMetro, centrul de formare al hipermarketului cash & carry Metro (14 și 21 noiembrie), o discuție moderată de agronomul și economistul Andrea Segrè despre dieta mediteraneeană și despre risipa de alimente, organizată și găzduită de Insitutul Italian de Cultură din București (15/16/17 noiembrie), un seminar destinat contracarării femomenului Italian Sounding, un concurs între pizzeriile din România în incinta Carrefour Băneasa sau un moment oenogastronomic tipic italian ce va acompania muzicalul „Kiss Me Kate” la Teatrul de Operetă din București.
În cadrul manifestării va avea loc și un eveniment de promovare al dietei mediteraneene, în colaborare cu Ambasada Libanului, la restaurantul Roberto’s din incinta Hotelului Intercontinental Athénée Palace (23 noiembrie), unde, pe lângă specialitățile gastronomice și vinurile tipice italiene, vor fi oferite mâncăruri tradiționale libaneze preparate cu produse autentice italiene. Obiectivul este acela de a monitoriza versatilitatea produselor italiene, potrivite și pentru bucătării naționale diferite, precum cea libaneză, care este foarte apreciată în România.
Pe toată durata manifestării, restaurantele participante vor pregăti inițiative ad hoc (reduceri, meniuri deosebite, degustări) pe întreg teritoriul României.