fbpx

Artiste din România la rezidența Art Circle 2023 din Slovenia

Artistele vizuale Mirela Trăistaru, Dorothea Fleiss și Zoița Delia Călinescu vor lua parte, în perioada 7-14 octombrie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ambasadei României la Ljubljana, la rezidența Art Circle 2023, inițiativă culturală slovenă dedicată artiștilor plastici și curatorilor profesioniști din mai multe state.

Anul acesta, participă artiști din Brazilia, Republica Cehă, Franța, Japonia, Mexic, România, Slovacia, Serbia, Turcia, Ucraina, Ungaria și Slovenia.

Proiectul Art Circle 2023 este curatoriat de asociația Art Circle International, în colaborare cu 19 ambasade acreditate la Ljubljana, dintre acestea făcând parte și misiunea diplomatică a țării noastre, care s-a alăturat inițiativei în anul 2021, prin inaugurarea „Ambasadei Culturale a României“, găzduită de Vila Vitovlje. Este a treia participare a artiștilor români la proiect, fiind selecționați de către un juriu internațional, în urma unui apel deschis.

În cadrul acestui proiect cultural, participanții realizează lucrări pe durata unei săptămâni de creație, fiind găzduiți în diferite comunități din regiunile viticole Brda și Valea Vipava. La încheierea sesiunii de lucru, lucrările rezultate vor face obiectul unei expoziții comune, organizate vineri, 13 octombrie 2023, ora 19.00, la Lokarjeva galerija, Občina Ajdovščina. Ulterior, operele vor fi donate de către artiști asociației Art Circle International, completând astfel fondul Colecției Art Circle, popularizată atât în cadrul unor evenimente locale, cât și internaționale.

Reclame

Art Circle International este o asociație cu sediul în Slovenia care organizează festivaluri de artă, rezidențe pentru artiști și alte activități culturale în întreaga lume, propunându-și să creeze o rețea internațională și facilitând contactul între artiștii profesioniști, comunitatea locală și lumea diplomatică. Evenimentele Art Circle oferă artiștilor o experiență unică, oferindu-le posibilitatea de a crea alături de artiști din alte țări, într-un spațiu geografic și cultural care să îi inspire, stabilind în același timp contacte cu oamenii și mediul local.

Proiectul Art Circle, la care România s-a alăturat în anul 2021, oferă un excelent prilej de promovare a dimensiunii culturale a diplomației noastre. Suntem onorați să facem parte din rețeaua ambasadelor care dispun de un asemenea centru cultural în pitoreasca regiune a Văii Vipava și ne exprimăm speranța ca prin legăturile care se stabilesc între artiștii plastici și producătorii de vinuri să contribuim la crearea unui spațiu al libertății și frumuseții, demonstrând astfel că, uneori, utopiile pot deveni realitate”, a declarat ambasadorul României în R. Slovenia, ES dl Alexandru Grădinar.

Du vorba mai departe:

Leave a Comment

Reclame