Canotajul românesc și antrenorul italian

S-au încheiat Jocurile Olimpice Paris 2024, România s-a întors cu nouă medalii (3-4-2), iar dintre acestea cinci medalii (2-3) au fost aduse de canotori.

Aur au câştigat:

  • Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin
  • echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu)

Argint au câștigat:

Reclame
  • Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin
  • Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin
  • Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară.

Canotorii

România a calificat nouă echipaje în Finalele A la JO de la Paris din cele douăsprezece pe care le-a avut: dublu vâsle feminin – categorie uşoară, dublu rame feminin, dublu rame masculin, patru rame masculin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, patru rame feminin, opt plus unu feminin, opt plus unu masculin.

Sportivii medaliaţi în probele de canotaj au fost omagiaţi în cadrul unui eveniment organizat la Casa României din Paris.

Sportivii care au purtat drapelul României la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris au fost doi dintre canotori, soții Ionela și Marius Cozmiuc.

Reclame
Palmaresul Ionelei și al lui Marius Cozmiuc

Cei doi sportivi au împreună 19 medalii la marile competiţii. Ionela are 8 medalii (este de trei ori campioană mondială şi de trei ori campioană europeană), a participat la Jocurile Olimpice de la Rio 2016 şi de la Tokyo 2020. Marius are 11 medalii în carieră (este dublu campion european şi campion mondial, e vicecampion olimpic la JO Tokyo 2020). A participat la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, de la Rio de Janeiro 2016 și de la Tokyo 2020.

Antrenorul

Dacă tot s-a vorbit atât despre canotori și medaliile lor, să vorbim și despre cine este antrenorul lotului olimpic de canotaj.

Italianul Antonio Colamonici (53 de ani), antrenorul lotului olimpic de canotaj, s-a născut pe 24 iunie 1971, este căsătorit și tată a patru copii. A venit în România din Napoli după Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro și a preluat postul de antrenor coordonator al ambelor loturi – masculin și feminin – în septembrie 2018, după retragerea lui Mircea Roman.

A participat cu sportivii români la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, unde au câștigat 3 medalii (1-2).

În 2023, a fost desemnat Antrenorului anului în România după ce a obținut 5 medalii la Campionatele Mondiale (2-1-1) şi 6 la Campionatele Europene (5-1)

A participat acum la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, cu rezultatele menționate mai sus.

A și devenit cetățean român cu câteva săptămâni înaintea Jocurilor Olimpice.

Canotajul românesc și antrenorul italian
Antonio Colamonici – fotografie preluată de pe pagina Facebook a doamnei Elisabeta Lipă.

 

Doamna Elisabeta Lipă a anunțat pe pagina ei de Facebook dobândirea cetățeniei române de către antrenorul italian.

„Antonio Colamonici este de astăzi cetățean român! 👏🏻👏🏻👏🏻
Cu sprijinul Prim-ministrului României, domnul Marcel Ciolacu, începând de astăzi domnul Antonio Colamonici, antrenorul principal al lotului olimpic de canotaj al României, este cetățean român. Această veste vine în contextul în care peste doar trei zile Team Romania va decola către Jocurile Olimpice de Vară de la Paris. După șapte ani de când este antrenor al loturilor de tineret și seniori, cu rezultate remarcabile, mă bucur să îl felicit din tot sufletul pentru că a devenit român cu acte în regulă!”

Un articol despre cine este Antonio Colamonici, antrenorul lotului olimpic de canotaj, făcut cetățean român înaintea JO Paris 2024, puteți citi aici.

Un interviu din 2022 poate fi găsit aici.

Un interviu dat Gazetei Sporturilor în 2018, imediat după preluarea postului de antrenor, poate fi găsit aici.

Un interviu pentru Gazeta Sporturilor dat de antrenor înainte de JO Paris 2024 poate fi citit aici.

Diferite declarații ale canotorilor și canotoarelor puteți citi aici.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame