fbpx

Aspecte ale Istanbulului descoperite prin ochii artistului turc – vizită ghidată la MNAR

Muzeul Național de Artă al României ne invită sâmbătă, 27 ianuarie 2024, ora 12.00, să participăm la o vizită ghidată în expoziția „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi”, cu tema Aspecte ale Istanbulului descoperite prin ochii artistului turc.

Prelegerea este susținută de curatoarea expoziției, Yildiz Ibram, fiind o ocazie unică de a cunoaște mai bine universul de creație al celui mai important pictor de artă contemporană din Turcia, inspirat de tradiția țării sale, de peisajele urbane și naturale din orașele anatoliene și din Istanbul.

Accesul la ghidaj se face în baza biletului de intrare în expoziție în valoare de 20 de lei. Grupul se formează pe loc și nu este necesară înscrierea prealabilă.

Născut în anul 1937 în Uşak, Devrim Erbil a deschis sute de expoziţii personale atât în Turcia, cât și la nivel internațional, iar în anul 2004 Municipalitatea Metropolitană Balıkesir a înființat un muzeu care îi poartă numele. Expoziția „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi” cuprinde douăzeci și șase de picturi și o țesătură din mătase create de artist în perioada 1989 – 2023, într-un stil abstract contemporan având la bază picturile tradiționale turcești în miniatură.

Reclame

Yildiz Ibram a fondat două asociații de artă în România şi în Istanbul și are o bogată experiență în domeniul artistic. A realizat proiecte culturale atât în România, cât şi în Turcia, în colaborare cu instituții publice şi private, printre care Ministerul Culturii şi Turismului din Turcia, Ambasada României la Ankara, Institutul Cultural Român de la Istanbul, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre”, Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Țăranului Român, Academia Română.

Deschisă până în data de 18 februarie 2024, în Sălile Kretzulescu ale Muzeului Național de Artă al României, expoziția „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi” este realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Turcia în România, cu ocazia aniversării, în anul 2023, a 350 de ani de la nașterea marelui cărturar Dimitre Cantemir și 100 de ani de la înființarea Republicii Turcia.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame