fbpx

Berea! De la artizani la fabrica de bere – expoziție la Muzeul Țăranului Român

Cine și cum făcea bere în Ungaria? De ce a devenit Kőbánya epicentrul maghiar al fabricației de bere? Ungurul este băutor de vin sau de bere? Berea este băutura burgheziei sau a clasei muncitoare? Expoziția despre istoria berii, atât fabricarea, cât și consumul din Ungaria, încearcă să răspundă la aceste întrebări.

Expoziția organizată de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București prezintă cultura băuturii strămoșilor maghiari încă de pe vremea descălecării, procesele de fabricare din evul mediu, metodele cehești și nemțești de fabricare a berii, precum și industria înfloritoare din zilele noastre a berilor artizanale. 

Pe lângă acestea putem afla cum se face berea, cum se transformă orzul în malț și care este diferența între berile cu fermentație inferioară și berile de fermentație superioară. Iar în final vom afla dacă berea a fost băutura preferată a burgheziei sau a clasei muncitoare și cum a fost acest fenomen influențat cu diferitele metode ale propagandei.

Istoria berii este aproape de o seamă cu istoria omenirii. Chiar înainte de antichitate, în valea Nilului Albastru se făcea deja bere, drept dovadă stă un vas de aproape 7000 de ani, găsit pe teritoriul Sudanului, în care oamenii de știință au identificat urme de bere. În muzeul Louvre din Paris putem admira o piatră gravată cu 2000 de ani înaintea erei noastre, care păstrează 360 de reguli referitoare la fabricarea, calitatea și comerțul berii. Grecii antici cunoșteau deja „vinul din orz” și istoricii greci și romani Dioscoride, Plinius sau Antiochus descriu în amănunte băutura care provoacă mahmureală și dureri de cap dacă e consumată în exces. Germanii considerau că cerul este un imens ceaun cu bere care curge în râuri în Walhalla.

Reclame

Istoria berii în Europa evului mediu se leagă strâns de mănăstiri și de călugări. În secolul al V-lea deja exista o industrie dezvoltată a berii fabricate în mănăstiri, împreună cu tehnica, rețeta și cultivarea hameiului necesar pentru acesta. În secolul al XII-lea berea era fabricată artizanal în gospodăria oamenilor, iar spre sfârșitul evului mediu epicentrul industriei berii a fost mutat în orașe. Orașele aveau posibilitatea să primească drept de fabricare a berii, de exemplu o treime din comerțul orașului Hamburg era asigurată de industria berii.

În epoca modernă s-au format obiceiurile, tehnologiile, mărcile și definițiile berii valabile până în ziua de azi. În Anglia, pe vremea lui Henric al VIII-lea s-a fabricarea berii a atins cote industriale și tot atunci s-a răspândit berea de tip Ale. S-au creat instituțiile moderne care nu numai că reglementau fabricarea și calitatea berii, ci o și protejau.

Războiul de Treizeci de Ani a produs o ruptură în istoria fabricării berii în Europa, iar după redresare a început o dezvoltare tehnologică de mare amploare și fabricarea berii a devenit foarte repede o tehnică modernă, chiar o știință. S-au dezvoltat tehnologii care permit beri cu o durată mai lungă de valabilitate, permițând astfel producția unor beri care pot fi transportate la distanțe mari. Azi există deja proceduri internaționale, chiar globale în industria fabricării berii, care permit ca orice marcă de bere să poată fi fabricată responsabil, respectând rețeta originală în orice loc al planetei.

Reclame

Expoziția va fi vernisată de dr. TÖRÖK Róbert, director, Muzeul Comerțului și Industriei Ospitalității din Ungaria și poate fi vizitată până pe 7 aprilie 2024.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame