fbpx

Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european

La Costești, vis-a-vis de Centrul de Informare Turistică, va avea loc în perioada 6-8 octombrie a patra serie de ateliere de fierărie dacică, parte a proiectului „Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european”.

Doi fierari cu experienţă le vor arăta turiştilor care vor să urce la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia o parte din tainele atelierelor de fierărie dacică. Atelierele de fierărie sunt gândite să fie atât pe placul adulţilor, cât şi pe înţelegerea copiilor.

Capitala Daciei - muzeu viu al patrimoniului cultural european

Participarea la eveniment este gratuită, turiştii fiind aşteptaţi la atelierele de fierărie între orele 10.00 și16.00, cu o pauză de o jumătate de oră între orele 14.00 și 14.30.

Reclame

Manifestarea face parte din proiectul “Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european”, derulat de Consiliul Judeţean Hunedoara în parteneriat cu Mihai Eminescu Trust şi More&Romstal County Council din Norvegia. Proiectul beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 2 milioane de euro.

Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat şi revitalizat, care să atragă după sine creşterea cu cel puţin 30% a numărului de vizitatori.  Se are în vedere și digitalizarea cetății Sarmizegetusa Regia, astfel încât utilizatorul să aibă acces la imagini ce reconstituie diverse locaţii din cetate din perioada daco-romană.

Cu această ocazie este organizată și a doua ediție a Târgului de Meșteșuguri. Vizitatorii pot participa la unul dintre workshop-urile cu meșteșugari de-ai locului, pot îmbrăca un costum tradițional sau pot gusta miere curată,siropuri multicolore, cu personalitate puternică și sucuri din natură, alături de plăcinte aburinde.

Reclame

„Târgul are și o paradă cu porturi din trei ținuturi cu renume și ritmuri vesele, care pun pe jar pantofii ori opincilor dansatorilor veniți special să se mândrească prin joc și dansuri păstrate de demult. Produse care mai de care așteaptă să te cucerească: brânzeturi alese sau preparate din carne, fructe de pădure, legume din grădinile gospodarilor din zonă, conserve puse bine, cu grijă, peste iarnă, toate numai bune de luat acasă. Te prindem de mijloc și hai, fără să stai pe gânduri, intră în hora noastră, hora dansurilor populare.Toate astea și încă multe alte experiențe te așteaptă la târgul nostru meșteșugăresc. Unde trebuie să vii: suntem în Costești, în Orăștioara de Sus, chiar pe drumul ce duce la Sarmizegetusa Regia, lângă Centrul de Informare Turistică”, spun organizatorii.

Programul complet al manifestării poate fi găsit aici

Târgul de Meșteșuguri este organizat în cadrul proiectului Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european, derulat de Consiliul Județean Hunedoara, alături de partenerul român Fundația Mihai Eminescu Trust și partenerul norvegian Møre og Romsdal fylkeskommune, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Du vorba mai departe:

Leave a Comment

Reclame