fbpx

„Cartierul evreiesc din București” – expoziție la Teatrul Evreiesc de Stat

Expoziţia “Cartierul evreiesc din Bucureşti – Pionierii locuinţei moderne din perioada interbelică” poate fi vizitată în perioada 12 noiembrie – 22 decembrie la Teatrul Evreiesc de Stat.

Evenimentul, care are loc în cadrul Festivalului “Zilele Europene ale Culturii Evreieşti”,  își propune să pună în valoare identitatea culturală şi istorică locală a unor imobile rezidenţiale reprezentative pentru arhitectura modernistă a Capitalei, blockhaus-uri sau vile, realizate în perioada interbelică în vechiul Cartier Evreiesc al Bucureştiului.

Autorii expoziţiei au căutat să reconstituie, prin fotografiile prezentate, atmosfera caracteristică străzilor din Cartierul evreiesc. Expoziţia prezintă o ‘colecţie’ de blocuri/vile de mici dimensiuni, cu două-trei nivele, din zona centrală a oraşului, pe teritoriul actual al Sectorului 3, o mică parte din locuinţele de acest fel răspândite în Bucureşti.

Zona studiată reprezintă o relicvă unică a ceea ce a fost cândva cartierul evreiesc aflat pe malul stâng al Dâmboviţei şi care a scăpat parţial de demolările anilor ’80. Zona încă păstrează amintirea mahalalelor bucureştene autentice, în care poate fi retrăită atmosfera perioadei interbelice, când diversitatea etnică, arhitecturală şi urbanistică compunea un spectacol autentic. 

Reclame

Cartierul evreiesc avea de la cocioabe, la case cochete în stil parizian, case-vagon cu prăvălie la stradă şi sinagogi. În perioada interbelică cartierul a căpătat un aer modern, cu vile cu decoraţie art-deco şi blockhaus-uri confortabile ce au completat peisajul. Străduţele pietruite şi întortocheate ce şerpuiau între arterele principale – Calea Călăraşilor şi Calea Dudeşti – au generat o ambianţă aparte.

Du vorba mai departe:

Leave a Comment

Reclame