fbpx

Câte-n lună și în stele. Semne în vestimentația tradițională.

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită vineri, 22 septembrie 2023, de la ora 16.30, la Sala Media, la vernisajul expoziției „Câte-n lună și în stele. Semne în vestimentația tradițională”.

În contextul moștenirii românești, cămașa tradițională, denumită adesea „ie”, stă ca o mărturie a tradițiilor adânc înrădăcinate, care s-au transmis de-a lungul generațiilor. Această îmbrăcăminte, împodobită cu broderii complexe, care poartă codul genetic al poporului român, oferă o imagine bogată pentru explorare. Prin Semnele cusute celeste omul nu mai este izolat, comunică cu Universul.

Interacționând cu veșmintele celeste ale sfârșitului secolului XIX și începutul secolului XX, cu cămășile cusute cu atâta măiestrie de Ioana Cordoneanu și doamnele de la Asociația Semne Cusute, privitorul își poate continua exploatarea în spațiul realității virtuale prin aplicații precum Tilt Brush.

În aplicația Tilt Brush, participanților li se oferă o pânză tridimensională, unde își pot aduce viziunile la viață cu o varietate de pensule și instrumente care oferă o libertate fără precedent în procesul creativ. Aplicația oferă o paletă de culori vibrante, permițând utilizatorului să aleagă nuanțe care rezonează cu culorile tradiționale folosite în broderie, fiecare purtând propriul simbolism.

Reclame

Pentru a porni în călătoria confecționării broderiei, privitorul mai întâi se cufundă în studiul modelului prezentat, înțelegând simbolismul semnelor țesute în firele ei din legendele ce prind viață în cadrul expoziției.

Pe măsură ce artistul navighează în spațiul virtual, participanții pot desena modele complicate, țesând fire virtuale cu o precizie meticuloasă pentru a recrea tapiseriile bogate găsite pe cămașa tradițională românească. Aplicația Tilt Brush facilitează o abordare strat cu strat, permițând participantilor să creeze profunzime, la fel ca straturile de broderie de pe țesătură.

Procesul este atât meditativ, cât și imersiv, deoarece participantii se află într-un spațiu în care tradiția se întâlnește cu tehnologia. Mijloacele de pensulă prind viață, creând o lucrare de artă dinamică care pulsează cu bătăile inimii culturii românești. Spațiul realității virtuale devine o punte, care leagă trecutul și prezentul, modelele vechi își găsesc o nouă casă în domeniul digital.

Reclame

Pe măsură ce opera de artă progresează, participantul are libertatea de a explora diferite perspective, rotindu-și și scalând creația pentru a o vedea din diverse unghiuri, asigurând o întruchipare tridimensională a codului genetic românesc. Piesa finală este vibrantă, vie, o mărturie a istoriei bogate și a culturii vibrante încapsulate în cămașa tradițională românească.

În această convergență a tradiției și tehnologiei, atelierul oferă un spațiu în care cămășa poate fi explorată și celebrată în noi dimensiuni, permițând o conexiune mai profundă și o perspectivă proaspătă asupra frumoasei mărturii a veșmintelor celeste.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Media, în perioada 22 septembrie – 3 octombrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Intrarea este liberă.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame