fbpx

Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești

Frânturi ale moştenirii lăsate de etnicii şvabi în Banat şi păstrate, în parte, în Muzeul „Ştefan Jager” din Jimbolia vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii intitulate „Crâmpeie identitare: farmecul vieţii şvăbeşti”, care va fi vernisată, marţi, la ora 18,00, la Centrul de Proiecte Timişoara.

Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia, un veritabil păstrător al tușelor care exhală o boare de arhaitate, reprezintă spațiul în care pictorul șvab Stefan Jäger a așezat culoarea pe pânze cu iz atemporal. Acestea surprind instantanee ale vieții cotidiene a primei jumătăți a secolului XX. Timpul, noțiune cu valențe atât de paradoxale, părea că are un alt ritm în vremurile în care muncile agricole și cele casnice se împleteau într-un firesc al tihnei și al lucrului bine calculat.

Expoziția va conține bunuri etnografice care întregesc imaginea etniei ce și-a pus amprenta asupra Banatului începând cu a doua jumătate a veacului al XVIII-lea.

Veți descoperi cum mașina de cusut Singer a reușit să își croiască drum înspre prezent, cum pomul de Kirchweih înalță sentimentul sărbătoresc al vieții prin verdele buchetului de rozmarin ornat cu panglici colorate, cum reflexiile șvabilor de odinioară încă se oglindesc în jurul nostru.

Reclame

Aceste porți înspre trecut trebuie văzute cu sens dual – atât ca deschidere înspre o lume ce a apus, cât și invers – deschiderea lumii respective de a aduce prezentului fărâme din ceea ce (încă) ne definește.

Cristina Dema, curatorul expoziției „Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești”, coordonează activitatea mai multor hotspoturi patrimoniale din Jimbolia. Această misiune, asumată conștiincios, este deopotrivă solicitantă și tonică. Pentru îndeplinirea ei, Cristina s-a implicat din 2016 încoace, în calitate de lider sau partener, în proiecte artistice, editoriale, educaționale sau culturale, precum: Tabăra de Creație Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica”, Simpozionul Internațional de Artă „Stefan Jäger”, Cafeneaua Culturală ș.a.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 19 martie, iar expoziția va fi deschisă publicului în perioada 14 – 28 martie 2024 și va găzdui tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate. 

Reclame

Spațiul este oferit de Centrul de Proiecte, în parteneriat cu Municipiul Timișoara. Expoziția este organizată în cadrul proiectului „FORMA inEDU”. Proiectul „FORMA inEDU” urmărește valorificarea resurselor culturale și integrarea artei în mediul școlar prin crearea de contexte educaționale care formează și consolidează competențele pedagogice și interculturale ale cadrelor didactice și dezvoltă parteneriate și rețele culturale la nivel local și regional în perioada februarie – iunie 2024 în Timișoara.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame