fbpx

Expoziția „Cursă lungă cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării” la Timișoara

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București prezintă, la Timișoara, expoziția „Cursă lungă cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării”, realizată în colaborare cu Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria.

Actuala expoziție, având ca subiect istoria navigației pe Dunăre, face parte dintr-o serie de expoziții despre istoria transporturilor maghiare. Primele două expoziții au fost „Hai la aventură! Cursa Budapesta–Constantinopol, 1912”, având ca subiect automobilismul și „Metropolitanul budapestan – 125 despre istoria metroului maghiar”, urmate de expoziția itinerantă „Cu vaporul de la Viena la Constantinopol”, despre începuturile navigației pe Dunăre și de „Provocări și răspunsuri pe Dunăre. Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică”, care prezintă schimbările semnificative intervenite în acest domeniu în perioada interbelică. 

În cadrul expoziției „Cursă lungă” este prezentată istoria curselor cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării între anii 1830–1990. Istoria regiunii Dunării poate fi descrisă ca un proces de valuri puternice de integrare și valuri șocante de dezintegrare, care au extins și restrâns semnificativ posibilitățile oferite de calea navigabilă a Dunării. 

Cursele navelor cu aburi se conectează atunci când regiunea se integrează și se deconectează atunci când se ridică ziduri la granițele statelor – cu alte cuvinte, o privire de ansamblu asupra curselor de nave pe Dunăre oferă vizitatorului o lectură care face ca experiența integrării și dezintegrării dintre societățile statelor dunărene să fie inteligibilă în limbajul istoriei transporturilor. 

Reclame

Expoziția este structurată în trei unități tematice, dar și cronologice, sub următoarele subtitluri: Eliminarea barierelor, construirea de relații; Dinamica deconectării; Separare socialistă, fraternitate socialistă. 

Pe lângă imagini de arhivă, expoziția include hărți de epocă, orare ale curselor, machete de nave și jurnale cinematografice.

În Timișoara expoziția poate fi vizitată până pe data de 29 februarie 2024, apoi va pleca la București, la Drobeta-Turnu Severin, la Galați și la Tulcea.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame