fbpx

Expoziția „ Cursă lungă cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării ”

Muzeul Național Tehnic Dimitrie Leonida din București ne invită pe data de 1 martie 2024, de la ora 18.00, la vernisajul expoziției „Cursă lungă cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării” organizată de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria.

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, în colaborare cu Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria, a prezentat în București și în alte orașe din România mai multe expoziții despre istoria transporturilor maghiare: „Hai la aventură! Cursa Budapesta – Constantinopol”, „1912 despre automobilism”, „Metropolitanul budapestan – 125 de ani”, despre istoria metroului maghiar, urmată de o serie de expoziții despre istoria navigației pe Dunăre. 

În 2021, a fost organizată expoziția itinerantă  Cu vaporul de la Viena la Constantinopol”, despre începuturile navigației pe Dunăre, iar în 2022, „Provocări și răspunsuri pe Dunăre. Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică”, care prezintă schimbările semnificative intervenite în acest domeniu în perioada interbelică. Actuala expoziție este cea de-a treia din această serie și ajunge la București după ce, până la sfârșitul lunii februarie, a putut fi vizitată la Muzeul Apei din Timișoara.

Expoziția „Cursă lungă…” prezentă istoria curselor cu nave cu aburi pe relația Pesta – Delta Dunării între anii 1830–1990. Istoria regiunii Dunării poate fi descrisă ca un proces de valuri puternice de integrare și valuri șocante de dezintegrare, care au extins și restrâns semnificativ posibilitățile oferite de calea navigabilă a Dunării. Cursele navelor cu aburi se conectează atunci când regiunea se integrează și se deconectează atunci când se ridică ziduri la granițele statelor – cu alte cuvinte, o privire de ansamblu asupra curselor de nave pe Dunăre oferă vizitatorului o lectură care face ca experiența integrării și dezintegrării dintre societățile statelor dunărene să fie inteligibilă în limbajul istoriei transporturilor. 

Reclame

Expoziția este structurată în trei unități tematice, dar și cronologice, sub următoarele subtitluri: Eliminarea barierelor, construirea de relații; Dinamica deconectării; Separare socialistă, fraternitate socialistă. Pe lângă imagini de arhivă, expoziția include hărți de epocă, orare ale curselor, machete de nave și jurnale cinematografice.

Expoziția va fi vernisată de: BRENDUS Réka, director la Secretariatul de Stat pentru Politica Națională din cadrul Cancelariei Primului Ministru al Ungariei, TINKU-SZATHMÁRY Balázs, muzeolog-șef al Muzeului Tehnic și al Transporturilor din Ungaria, curatorul expoziției, Laura-Maria ALBANI, director și manager cultural al Muzeului Național Tehnic Dimitrie Leonida și KÓSA András László, director, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.

În București expoziția poate fi vizitată până pe data de 30 aprilie 2024, apoi va pleca la Drobeta-Turnu Severin, la Galați și la Tulcea.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame