fbpx

Expoziția „Ulița copilăriei”: o incursiune în viața copiilor din satul tradițional

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în parteneriat cu Muzeul Maramureșan Sighetu Marmației, a organizat vernisajul expoziției temporare: „Ulița copilăriei” – o incursiune emoționantă în lumea copilăriei din satul arhaic sălăjean, și nu numai.

Cu ajutorul interioarelor tradiționale, a costumelor populare, a fotografiilor  vechi de familie și informațiilor adunate din teren, curatorii expoziției Camelia Burghele și Olimpia Mureșan încearcă să  redea atmosfera autentică a vieții copiilor din satul tradițional.

În satul tradițional, copilăria era nu doar o vârstă, o etapă temporală în devenirea omului sau o felie de viață, ci și o sumă de trăiri, de sentimente, de dorințe, de atitudini. A fi copil în satul tradițional însemna a trece printr-o serie de situații de viață în strânsă corelație cu familia, cu frații, cu copiii de pe uliță, dar și cu comunitatea sătească de adulți, și chiar cu divinitatea. Mărturiile din teren, din satele sălăjene, vorbesc deopotrivă despre o vârstă a îndatoririlor, a muncilor casnice sau la câmp, a privațiunilor materiale sau a greutăților de tot felul (mai ales acolo unde copiii familiei erau numeroși, poate opt, nouă, zece frați), dar și de o vârstă a jocurilor și jucăriilor (simple, făcute din materiale găsite în gospodărie, manual), a bucuriilor curate sau a distracțiilor simple, în grup, pe uliță, pe câmp sau la marginea pârâului”  – dr. Camelia Burghele, etnolog.

Prima sală a expoziției este împărțită în trei zone distincte, fiecare oferind o perspectivă unică asupra copilăriei din mediul rural vechi. Vizitatorii pot explora un interior tradițional al unei familii, descoperi rețete de  bucate dulci ale copilăriei și înțelege ritualurile de vindecare magico-religioase specifice acelei perioade, pentru copiii bolnavi.

Reclame

În cea de-a doua sală, vizitatorii au ocazia să exploreze istoria copilăriei în texte și imagini, să interacționeze cu jocurile arhaice și să descopere aspecte inedite ale vieții copiilor din satul bunicilor noștri.

De asemenea, pentru elevii care vor participa la proiectele educaționale aferente expoziției, este amenajată o zonă specială de joc interactiv, unde aceștia vor putea experimenta jocurile vechi și vor putea înțelege mai bine universul copilăriei în satul tradițional.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame