fbpx

Geniile din spatele eroilor

Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe ne invită, cu ocazia zilei de 15 martie, să vizităm expoziția Geniile din spatele eroilor – Trei Scaune în războiul de independență din 1848–1849. Expoziția temporară este deschisă până pe data de 28 martie.

Revoluția și războiul de independență din 1848-1849 este unul dintre evenimentele definitorii din istoria maghiarimii. Scopul acestuia a constat în obținerea independenței și autodeterminării naționale, în introducerea constituționalismului și dobândirea libertăților individuale. Reformele sale au inițiat, de asemenea, transformarea burgheză a societății maghiare. A făcut parte integrantă din revoluțiile europene din 1848, fiind însă singura în cazul căreia s-a reușit o rezistență militară de succes.

După o vară plină de catastrofe naturale și epidemii, Trei Scaune a decis, în noiembrie 1848, să se apere. Secuii și-au organizat trupele și au creat unul dintre cele mai mari centre industriale militare din regiune din resurse locale. Obiectivul de autoapărare a mobilizat întreaga societate, copiii, femeile și bărbații participând deopotrivă la producția de material de război, nu numai prin muncă manuală, ci și prin sacrificii materiale.

Expoziția noastră își propune să comemoreze unitatea comunității care s-a născut în toamna anului 1848, concentrându-se asupra episoadelor care au dus la organizarea autoapărării și la cele mai importante elemente ale acesteia, industria de război și turnarea de tunuri.

Reclame

 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame