fbpx

Holocaustul Romilor – expoziție la Timișoara

Institutul Intercultural Timișoara aduce în atenția publicului o expoziție documentară ce evidențiază Holocaustul suferit de romii și sintii din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Expoziția este găzduită la parterul Universității de Vest

Samudaripen, termenul folosit în limba romani pentru Holocaustul suferit de romi, a fost orchestrat în România de regimul Antonescu în 1942, urmând modelul stabilit în Al Treilea Reich. Circa 30 000 de romi nomazi și sedentari din toate regiunile au fost deportați în Transnistria, preferându-se deportarea familiilor întregi. 

Documentele arată că 78 de romi au fost deportați din satele județului Timiș în 13 septembrie 1942. Condițiile de trai din noile colonii au fost aspre, ducând la decesul a peste 11 000 de oameni, dintre care mulți copii.  

Expoziția prezintă informații, documente și în special povești de viață și mărturii ale victimelor Holocaustului romilor din România, dar și situarea acestuia în context european. La pregătirea materialelor au contribuit doi istorici romi: dr. Adrian-Nicolae Furtună de la Centrul de Cercetări Culturale și Sociale „Romane Rodimata” și dr. Bogdan Chiriac, fiind întreprinse și consultări cu Centrul Cultural și de Documentare al Sintilor și Romilor Germani din Heidelberg și Asociația „Nevo Parudimos” din Reșița.  

Reclame

Expoziția poate fi vizitată până în 29 noiembrie 2023. Accesul este liber, arată organizatorii.

Expoziția „Holocaustul romilor” este realizată de Institutul Intercultural Timișoara, cu sprijinul Facultății de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest Timișoara. Evenimentul face parte din proiectul „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor și depășirea marginalizării comunităților rome din Timișoara și din Europa”, componentă a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame