fbpx

Polonezii despre al Doilea Război Mondial, la Târgu Jiu

La optzeci și cinci de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Polonia, prima sa victimă, își amintește de cel mai dramatic conflict armat din istoria lumii. Despre aceasta vorbește expoziția care până pe 22 martie va fi prezentată în holul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.

Pe 12 martie, la ora 12.00, suntem invitați la vernisajul expoziției „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”. 

Expoziția „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” prezintă soarta Poloniei în timpul războiului, care, la 1 septembrie 1939, a fost atacată de Germania, iar pe 17 septembrie, de către Uniunea Sovietică. În ciuda superiorității numerice a ocupanților, polonezii au constituit, de-a lungul întregului război mondial, o rezistență armată puternică, atât pe teritoriul țării lor, cât și pe alte fronturi și câmpuri de luptă din întreaga lume.

Expoziția, formată din 16 panouri, prezintă cele mai importante momente de la acea vreme. O atenție sporită este acordată, de asemenea, destinelor populației civile. Bogăția acestora se regăsește în fotografiile de arhivă obținute din arhivele diferitelor țări, inclusiv din colecțiile românești. Expoziția a fost pregătită de Muzeul celui de-Al Doilea Război Mondial din Gdańsk și de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Reclame

Institutul Polonez din București a pregătit versiunea în română, îmbogățind-o cu teme legate de relațiile polono-române din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și cu fotografii obținute de la Arhivele Naționale ale României, ce ilustrează șederea în România a celor 60-100 de mii de refugiați polonezi.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, unul dintre lagărele de internare pentru soldații polonezi se afla la Târgu-Jiu. Astfel, prezentarea expoziției în acest oraș capătă un simbolism suplimentar.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame