fbpx

Tradiții de Crăciun, la Muzeul de Artă Populară din Constanţa

Consiliul Judeţean Constanţa organizează, prin Muzeul de Artă Populară Constanţa, în parteneriat cu Facultatea de Arte de la Universitatea ”Ovidius” Constanța, concertul ”O seară românească de Crăciun”, ce va avea loc în data de 19 decembrie, la ora 17.00, la sediul muzeului.

Evenimentul este dedicat sărbătorii Crăciunului, fiind o tradiție a clasei de Canto coordonate de soprana prof.dr. Florența Marinescu. Din repertoriu nu vor lipsi doinele și cântecele dedicate Nașterii lui Iisus, culese din toate zonele geografice ale țării, dar și pagini alese din creația internațională, care au ca temă această sărbătoare importantă a tuturor creștinilor.

De asemenea, vor fi auzite creații semnate de renumitul compozitor și dirijor Sabin Păutza, împătimit al temei Nașterii Domnului, dar și al folclorului românesc de pe întreg cuprinsul țării, aducându-i-se în acest fel un omagiu de către artiștii prezenți pe scenă. Spectacolul va avea un caracter interactiv, oferind publicului ocazia să cânte alături de interpreți.

De asemenea, la Muzeul de Artă Populară Constanța a fost vernisată expoziția “Tradiții și obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou”.

Reclame

Tradiții de Crăciun, la Muzeul de Artă Populară din Constanţa

Expoziția pune în evidență două momente de mare însemnătate pentru perioada sărbătorilor de iarnă – Crăciunul și Anul Nou. În această perioadă, în lumea satului au loc importante manifestări tradiționale – colindele creștine din preajma Crăciunului, care sunt performate atât de copii, cât și cetele de colindători adulți, precum și jocurile cu măști puse în scenă cu prilejul Anului Nou”, spune muzeograful Cerasela Dobrinescu.

În cele două săli de la parterul muzeului a fost reconstituită atmosfera colindelor din preajma sărbătorilor de iarnă, cu accent pe manifestările tradiţionale care au loc în această perioadă: colindele creştine ale Crăciunului, performate de copii şi de cetele de colindători adulţi, precum şi jocurile cu măşti puse în scenă cu prilejul Anului Nou. 

Reclame

În expunere, au fost etalate costume populare de sărbătoare care ilustrează colindători adulți și copii din diferite zone etnografice ale ţării (Bistrița – Năsăud, Caraș – Severin, Dobrogea, Suceava, Oltenia, Ținutul Pădurenilor, Maramureș), împreună cu recuzita specifică acestor momente: steaua, sorcova, buhaiul, biciul, clopoţei, traista pentru daruri. Copiii erau răsplătiți în mod tradițional cu nuci, covrigi și mere. 

Legate de vechi rituri de renovare a timpului, jocurile cu măşti de Anul Nou  reprezintă personaje din alaiul „Caprei”: Ţigan, Ţigancă, Babă, Moş, Drac, Urât, fiind confecţionate din materiale diverse (piele, blană, lemn, metal, câlţi de cânepă, coarne de animal, materiale textile). Creatorul acestora a fost  meşterul popular Neculai Popa din localitatea Târpeşti, judeţul Neamţ. 

Expoziția “Tradiții și obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou” va rămâne deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanța până pe 15 ianuarie.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame