fbpx

Borbély – Batyu – Lőrinszky: Improvizații

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și Muzeul Național al Literaturii Române ne invită, miercuri, 13 martie, să luăm parte la spectacolul Improvizații, susținut de trio-ul Borbély – Batyu – Lőrinszky, cu participarea lui Tóth Ildikó „Fecske” – dans.

Farkas Zoltán „Batyu” este o figură aparte a vieții muzicale din Ungaria. Fiind unul dintre cei mai cunoscuți pionieri ai mișcării de păstrare și promovare a muzicii și dansului tradițional, cunoscută sub denumirea de táncház (casa dansului), abordează formele de mișcare ale tradiției populare dintr-o perspectivă sintetică și le prelucrează bazându-se pe cunoașterea aprofundată a folclorului, creând parcursuri crossover cu inspirație folclorică asemenea prelucrărilor de muzică populară. 

Materialul concertelor sale percusive, aflate la granița dintre muzică și dans, le prezintă de obicei în două formații diferite de duo. 

Într-unul din proiecte îl are ca partener pe Borbély Mihály, maestrul instrumentelor de suflat în domeniul ethnojazzului maghiar, iar în celălalt proiect colaborează cu Lőrinszky Attila, un contrabasist cu un spirit de experimentare și instrumentar muzical vast. 

Reclame

Cei trei artiști au urcat pe scenă împreună pentru prima dată în Casa Muzicii Maghiare (Magyar Zene Háza) din Budapesta pentru a destrăma textura materialului dansant și muzical tradițional și a țese din firele deșirate un material nou, întins între mișcare și melodie. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame