Shkmeruli – pui fiert în lapte şi usturoi. Reţetă georgiană.

Vă arătăm astăzi cum să faceţi Shkmeruli, un fel de mâncare din pui, frăgezit de lapte şi îmbogăţit cu gustul usturoiului. Shkmeruli se face mai ales în regiunea Racha din Georgia şi tradiţia cere să foloseşti o pasăre tânără pentru acest fel de mâncare.

Georgia este poarta de intrare în Europa dinspre Asia de Vest şi a stat de strajă timp de secole bătrânului continent. Este mărginită de Caucaz şi de Marea Neagră, iar vecinii ei sunt Rusia, Turcia, Armenia şi Azerbaijan. Nu este de mirare că peisajul gastronomic al Georgiei este unul savuros, plin de aromele şi de gusturile Orientului. 
O parte din bogăţia gustului bucătăriei georgiene a ajuns şi în România prin intermediul georgienilor care au ales să se stabilească aici.
Vă arătăm astăzi cum să faceţi Shkmeruli, un fel de mâncare din pui, frăgezit de lapte şi îmbogăţit cu gustul usturoiului. Shkmeruli se face mai ales în regiunea Racha din Georgia şi tradiţia cere să foloseşti o pasăre tânără pentru acest fel de mâncare. 

Ingrediente:

  • 1 pui întreg tânăr
  • 50 de grame de usturoi, 
  • 100 ml de lapte (80 de grame de smântână, dacă preferați), 
  • 80 ml de apă (100 ml dacă utilizați smântână în loc de lapte), 
  • 30 ml de ulei, 
  • Sare 

Cum se face: 

  • Se taie puiul pe lungime, de-a lungul pieptului, până pe spate. Nu se taie de tot ci se desface în lateral cutia toracică.  Frecaţi cu ulei și sare pe ambele părți. Aplatizaţi puiul si puneţi-l cu partea deschisă în jos într-o tigaie cu ulei încins în timp ce îl apăsaţi din spate.
  • Puneţi o greutate pe pui ca să se prăjească uniform.
  • Prăjiţi puiul pe ambele părţi.
  • Atunci când puiul este gata, opriți căldura, scoateți puiul din tigaie și tăiaţi-l în bucăți. Nu aruncați uleiul pentru că veşi prăji în el usturoiul.
  • Zdrobiţi usturoiul.
  • Puneţi usturoiul zdrobit în uleiul folosit pentru carnea de pui.
  • Amestecaţi usturoiul si uleiul şi adăugaţi 80 ml de apă (100 ml dacă folosiţi smântână în loc de lapte) și se încălziţi la foc mediu, amestecând continuu.
  • Adăugaţi 100 ml de lapte (sau 80 de grame de smântână). Gustaţi și adăugaţi un pic de sare dacă este necesar. Amestecaţi până când amestecul fierbe si apoi opriţi căldura.
  • Puneţi bucatile de pui într-un vas pentru cuptor (preferabil un vas de lut).
  • Turnaţi laptele (sau smântâna) și amestecul de usturoi pe bucățile de pui și puneţi oala la cuptor timp de 5 minute.  
  • Se serveşte fierbinte.

ისიამოვნეთ თქვენი კვება! isiamovnet’ t’k’veni kveba!

Poftă bună!

Sursa reţetă aici; sursa foto aici

Du vorba mai departe: