fbpx

Tradiția Mărțișorului, sărbătorită la Londra

Institutul Cultural Român de la Londra și Ambasada României la Londra, alături de Ambasada Republicii Moldova la Londra organizează, pe 24 februarie 2024, un eveniment creativ pentru copii, care marchează tradiția Mărțișorului.

Astfel, copiii sunt așteptați la Institutul Cultural Român din Londra (1 Belgrave Square), în intervalul orar 11:00-13:00, la un atelier de confecționat mărțișoare, pentru a descoperi taina împletirii celor două fire de mătase. Ei vor fi îndrumați și coordonați de Anda Vahnovan, Alice Năstase-Buciuta, Lelia Cioriia și Ana Stanca, profesoare în cadrul programului LCCR – Limbă, cultură şi civilizație românească, prezent de anul acesta în școlile britanice din Londra și coordonat de Institutul Limbii Române.

Atelierul de creație a mărțișoarelor, destinat copiilor din România și din Republica Moldova stabiliți în Marea Britanie, este organizat cu scopul de a transmite generațiilor viitoare una dintre cele mai importante tradiții românești asociate cu sărbătorirea zilei de 1 Martie, obiceiul fiind inclus ȋn anul 2017 pe lista UNESCO a elementelor patrimoniului cultural, ca simbol al renașterii naturii.

Foarte apreciată de români, tradiția Mărțișorului este specifică spațiului cultural sud-est european și poate fi regăsită ȋn Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia de Nord. Obiceiul făuririi şi oferirii Mărţişorului este legat de începerea noului an, care, atât la geto-daci, cât și la romani, se celebra primăvara, odată cu renașterea naturii după anotimpul de iarnă. Mărţişorul, considerat un talisman menit să poarte noroc, era oferit de anul nou împreună cu urările de bunăstare pentru un nou început al vieții.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame