fbpx

A cincea ediţie a Nopţii Literaturii Europene

Institutul Polonez ne aşteaptă la Piua Book Bar, str. Dionisie Lupu 76, între orele 19.30-23.00 pentru lectura unor creaţii literare poloneze

Lari Giorgescu, însoțit de percuționistul Lucian Maxim va prezenta cărți ale scriitorilor polonezi: Andrzej Sapkowski și Szczepan Twardoch, de Noaptea Literaturii Europene. Actor al Teatrului Național din București și dansator din trupă lui Gigi Căciuleanu, precum membrul Orchestrei Naționale Radio promit mai mult decât o lectură – un adevărat spectacol literar.
 

În 2016, institutele și centrele culturale din rețeaua EUNIC București, participante la  acest proiect sunt, în afară de Institutul Polonez: Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, ICR, Centrul Ceh, Institutul Balassi, Institutul Cervantes, Institutul Camoes, Reprezentanța CE, Centrul Cultural Turc Yunus Emre.

Evenimentul se va desfășura vineri, 9 septembrie, între orele 19.00-23.00, concomitent, în spațiile: Piua Book Bar, Spațiul Public European, librăria Cărturești Verona, Teatrul de Animație Țăndărică, Casa „Ion Mincu”. Noaptea Literaturii Europene se va încheia cu un afterparty, la Piua Book Bar, începând cu orele 23.00.

Reclame

Vă propunem evadarea în două lumi diferite: una este lumea vânătorului Geralt, lumea din Ultima dorință, de Andrzej Sapkowski, creată cu o imaginație debordantă; cealaltă este lumea din Morfina, de Szczepan Twardoch, lumea Varșoviei anului 1939, reconstruită meticulos de autor, într-un stil alert, modern. Fragmentele alese din cele două cărți vor fi prezentate, ca într-un fel de „teatru radiofonic” live, de actorul Lari Giorgescu și percuționistul Lucian Maxim.

Andrzej Sapkowski (n. 1948) – unul dintre cei mai populari autori polonezi de povestiri și romane fantasy. Este laureat a numeroase premii literare importante, distins recent cu The World Fantasy Award for Lifetime Achievement.

A devenit cunoscut grație ciclului de romane și povestiri intitulat Wiedźmin/The Witcher/Vrăjitorul, primit cu entuziasm de iubitorii genului. Cărțile sale au fost traduse în peste zece limbi. Autorul a câștigat în popularitate grație adaptării cinematografice și, mai ales, jocurilor video de mare succes, inspirate de romanele sale. 

Reclame

Ultima dorință /Ostatnie życzenie, traducere de Mihaela Fiscutean, Editura Nemira, 2015    

Szczepan Twardoch (n. 1979) – scriitor și publicist, de formație filosof și sociolog. A publicat peste zece romane, volume de povestiri și jurnale, primite excelent. Pentru romanele Morfina/Morfina (2012) (ediția română 2015) și Drach/Drach (2014), a primit mai multe premii literare poloneze și internaționale. Tema principală a cărților sale este problema identității, atât individuale, cât și naționale. Un loc aparte în creația sa îl ocupă istoria complicată și identitatea regiunii sale natale, Silezia, și a locuitorilor acesteia. 

Morfina/Morfina, traducere de Cristina Godun, Editura Casa Cărtii de Știință, Cluj-Napoca, 2015

Lectura fragmentelor din ambele cărți, de către Lari Giorgescu, va fi însoțită de ilustrația muzicală realizată de Lucian Maxim.

Lari Giorgescu – tânăr, apreciat actor de teatru și film, recompensat cu mai multe premii, realizator de emisiuni TV. Cea mai recentă creație a sa este cea din spectacolul coregrafic „L'om DaDa" (regia Gigi Căciuleanu, TNB 2016).

Lucian Maxim – percuționist în cadrul Orchestrei Naționale Radio; puternic atras de lumea teatrului, a colaborat cu regizori precum Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Alexandru Tocilescu, Alexandru Hausvater, precum și cu tânărul regizor Vlad Cristache.

Du vorba mai departe:
Reclame