fbpx

Site despre bisericile fortificate din Transilvania

Ambasada Germaniei ne anunţă lansarea variantei în limba română a site-ului Fundaţiei „Biserici fortificate”.

La frumuseţea şi farmecul Transilvaniei contribuie cu o pondere covârşitoare bisericile fortificate ale saşilor. Bisericile fortificate transilvane sunt specifice satelor săsești și secuiești situate în sud-estul Transilvaniei. Au fost aproape 300 de biserici, toate jucând un rol religios cât și militar pentru mai mult de cinci secole. La începutul secolului XXI mai erau aproximativ 160 de edificii. 

Astăzi România se mândreşte cu acest sistem unic de fortificaţii medievale şi îl promovează intens în afara ţării pentru a convinge câţi mai mulţi turişti să ne viziteze ţara. Din păcate multe dintre aceste biserici se află acum într-o stare avansată de degradare. Nu de mult, una dintre cele mai vechi biserici, cea de la Rotbav, a pierdut turnul principal care s-a prăbuşit din cauza lipsei oricărei lucrări profesionale de întreţinere. 

Pentru remedierea acestei stări de fapt, care prespune un efort financiar deosebit,  Biserica Evanghelică C.A. din România a înfiinţat Fundației Biserici Fortificate. Bisericile fortificate sunt acum sub oblăduirea acestei fundaţii, înființată de Biserica Evanghelică C.A. din România cu scopul de a realiza o instituție specializată, care să se ocupe de conservarea patrimoniului cultural bisericesc. Fundaţia – ca formă legală de organizare – deschide perspective de dezvoltare pe termen lung și creează posibilități mai bune de finanțare.

Reclame

Obiectiviele fundaţiei vor fi susţinute în anii următori printr-o serie de activităţi: 

  • măsuri de construcție și de conservare a bisericilor fortificate și a patrimoniului mobil,
  • dezvoltarea de concepte și strategii,
  • activități educative și de formare,
  • activități de promovare, ca de exemplu organizarea de evenimente culturale și de specialitate,
  • turism de specialitate,
  • colectare de fonduri.

Printre activităţile actuale de susţinere a demersurilor fundaţiei se numără şi lansarea variantei în limba română a site-ului Fundaţiei "Biserici fortificate".

Aici veţi găsi informaţii detaliate despre cele peste 160 de biserici fortificate din Transilvania. Accesând Biserici Fortificate din meniul principal, veţi avea acces la o hartă interactivă. Dând clic pe locaţia dorită, vi se va deschide o pagină cu informaţii despre biserica respectivă (istoric, construcţie etc.). Veţi afla inclusiv informaţii legate despre modul în care puteţi vizita biserica, mai precis numele şi numărul de telefon ale persoanei de contact, deoarece de cele mai multe ori cheile bisericii se află în grija custodelui. 

Reclame

Site-ul vă oferă informaţii şi despre activitatea fundaţiei. Aflaţi cum puteţi susţine şi promova activitatea acestei fundaţii, esenţială pentru păstrarea patrimoniului cultural transilvan. 

Site despre bisericile fortificate din Transilvania

Du vorba mai departe:
Reclame