Anul Bartók la Bucureşti şi în Transilvania, cu Corul bărbătesc Szent Efrém

Cu ocazia Anului Bartók – în care aniversăm 135 de la naşterea compozitorului maghiar şi universal – Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, în parteneriat cu Biserica Unitariană Maghiară organizează un turneu al Corului bărbătesc Szent Efr

Aniversarea a 135 de ani (2016) de la naşterea lui Bartók Béla şi comemorarea a 70 de ani (2015) de la moartea sa constituie o ocazie excelentă de a prezenta din opera compozitorului maghiar unele creaţii care sunt mai puţin cunoscute la nivel mondial atât de melomani, cât şi de profesionişti, ţinând cont de faptul că opusurile corale – şi dintre acestea cele scrise pentru cor bărbătesc – figurează cel mai rar în repertoriul concertistic.

Aceste compoziţii se şlefuiesc de ani de zile în atelierul Corului bărbătesc Szent Efrém condus de Bubnó Tamás, fiind interpretate parţial de mai multe ori în concerte din Ungaria şi din străinătate, în turneul de la începutul lunii mai publicul bucureștean și ardelean are ocazia să asculte integrala opusurilor corale bărbăteşti. Intercalat între opusurile bartókiene răsună muzica ţărănească autentică, uneori „regândită”, permiţând o privire asupra surselor, experiențelor muzicale şi sufleteşti pe care le-a întâlnit Bartók în timpul călătoriilor sale căutând comorile folclorului. Materialul provenind din „izvorul curat” al acestor lucrări corale este interpretat la cimpoi, fluier, tilincă şi taragot de Szokolay Dongó Balázs, în colaborare cu membrii Corului bărbătesc Szent Efrém.

„Bubnó Tamás, directorul artistic al Corului bărbătesc Szent Efrém, şi cei 16 membri ai corului consideră că a sosit momentul, după o pregătire de şapte ani, să prezinte întregii lumi faţa necunoscută a marelui geniu maghiar. Corurile bărbăteşti ale lui Bartók, deşi se inspiră din muzica populară maghiară şi a celorlalte popoare din Bazinul Carpatin, au un mesaj general şi profund, şi se adresează tuturor: vorbesc despre rolul bărbatului în lume, zbuciumul, rugăciunile, lupta interioară, sentimentele, gândurile, temerile, dragostea, nevrednicia şi forţa lui.” – scrie pe coperta discului editat în 2015 de Budapest Music Center.

În cadrul turneului Corul bărbătesc Szent Efrém va susţine patru concerte:

  • miercuri, 4 mai, ora 19.00 la Biserica Unitariană din Sfântu Gheorghe
  • joi, 5 mai, ora 19.00 la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti
  • sâmbătă, 7 mai, ora 19.00 la Biserica Unitariană din Târgu Mureş

va interpreta integrala opusurilor pentru cor bărbătesc de Bartók, în acel stil interpretativ pe care l-a stabilit însuşi compozitorul: formaţie de cor cameral, o provocare la care răspund foarte puţine ansambluri. 

Vineri, 6 mai 2016, începând cu ora 19.30 Corul bărbătesc Szent Efrém va susţine la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti un concert cuprinzând lucrări bizantine.

Du vorba mai departe: