Proiectul este inițiat și organizat de prestigiosul Muzeu de Artă Modernă și Contemporană din Seul (Republica Coreea). Sebastian Moldovan se numără printre cei șase câștigători din acest an ai MMCA Residency Changdong și va avea o perioadă de rezidență de 3 luni, din 3 aprilie până în 12 iunie 2024.
În cadrul rezidenței, artistul va lucra la proiectul „Story of Immersion”. Despre această propunere pentru rezidența din Republica Coreea, Sebastian Moldovan spune: „Fiind un avid colecționar de obiecte și<<urme>> (de procese, dispozitive, povești) aș dori să lucrez la unul dintre ansamblurile, instalațiile sau aparatele mele, construite din acele obiecte găsite, dotate sau recuperate. Acestea ar rezulta din explorări ale piețelor, complexelor de magazine sau zonelor orașului, pe care le găsesc cele mai fascinante și ar spune o poveste hibridă a culturii materiale a orașului. Magazinele de bricolaj, industria alimentară stradală și piețele creează<<peisaje>> și contexte sociale foarte diferite de cele cu care sunt familiarizat. Acestea fiind spuse, nu aș dori să înglobez toate posibilitățile într-un plan mai solid, din moment ce mă lansez în mod obișnuit în orb, improvizez și atrag la neașteptat.”
Bursa MMCA Residency Changdong este oferită în fiecare an unor artiști vizuali dintr-un număr limitat de țări, diferite la fiecare ediție. În 2024 vor beneficia de această bursă, artiști vizuali din România, Letonia, Estonia și Lituania.
În cadrul acestui proiect, artiștii rezidenți beneficiază de oportunitatea de a crea într-un mediu cultural necunoscut, profitând de imersiunea într-o nouă cultură. Programul oferă oportunități de a stabili relații cu artiști și instituții de cultură locale. Organizatorii MMCA Residency Changdong pun la dispoziția rezidenților nouă studiouri, două spații de expoziție și un spațiu de lucru în aer liber.
Sebastian Moldovan (n. 1982) este absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, secția Pictură. Și-a continuat studiile și cercetarea artistică în cadrul rezidențelor la: École Regionale des Beaux-Arts, Nantes (Franța, 2004), Kultur Fabrik – Casino de Luxembourg Residency, Esch-sur-Alzette (Luxemburg, 2007) și Oberbayerische Bezirk Residency, Freising (Gemania, 2008). A beneficiat de bursă de cercetare la Kultur Behoerde, Hamburg (Germania, 2008). Lucrările sale de artă au fost expuse și prezentate la Muzeul de Artă Recentă (București, România), Art Encounters Biennial (Timișoara, România), Guangdong Times Museum (Guangzhou, China), Galerie Jan Dhaese (Gent, Belgia), New Gallery of IRCCU – Bienala de la Veneția 55 (Veneția, Italia), Muzeul Național Brukenthal – Galeria de Artă Contemporană (Sibiu, România).
În creația sa, Sebastian Moldovan folosește orice mediu de exprimare artistică disponibil – instalație, video, sunet, desen, fiind adesea atras de minimalism, arte povera, intervenții ready-made și site-specific. El folosește diferite medii în funcție de spațiu sau de situație din nevoia de a interacționa cu acestea, lucru pe care pictura nu l-ar putea oferi din cauza statutului de obiect finit, mărginit.