fbpx

Artista Maria Pop Timaru participă la rezidența artistică MMCA Residency Changdong, Seul

Institutul Cultural Român susține participarea artistei vizuale Maria Pop Timaru la rezidența artistică MMCA Residency Changdong, proiect inițiat și organizat de prestigiosul Muzeu de Artă Modernă și Contemporană de la Seul (Republica Coreea).

Artista vizuală Maria Pop Timaru se numără printre cei șase câștigători din acest an a MMCA Residency Changdong, iar perioada de rezidență oferită Mariei Pop Timaru este de 3 luni, din 2 iulie până în 11 septembrie 2024. Organizatorii rezidenței artistice vor acoperi cheltuielile privind cazarea, atelierul de lucru, cheltuielile de producție și expoziția finală.

În cadrul rezidenței Changdong artista va lucra la proiectul „Intersecții”. Despre această propunere de proiect pentru rezidența din Republica Coreea, Maria Pop Timaru spune între altele: „va fi un loc de cunoaștere prin joc creativ, unde creaturi supranaturale inspirate de folclorul coreean se vor întâlni cu imaginația mea formată în cultura est-europeană. Îmi propun să sculptez o serie de figuri inspirate din povești populare. Vreau să creez un spațiu ludic în care se fac alianțe și se declanșează războaie și în care personajele au ocazia să-și dezvolte personalitățile și abilitățile. Creaturile inspirate din mitologie vor fi adaptate la experiențele omului contemporan.

Bursa MMCA Residency Changdong este oferită în fiecare an unor artiști vizuali dintr-un număr limitat de țări, diferite la fiecare ediție. În 2024 vor beneficia de această bursă artiști vizuali din România, Letonia, Estonia și Lituania.

Reclame

În cadrul acestui proiect, artiștii rezidenți beneficiază de oportunitatea de a crea într-un mediu cultural necunoscut, profitând de imersiunea într-o nouă cultură. Programul oferă oportunități de a stabili relații cu artiști și instituții de cultură locale din Republica Coreea. Organizatorii MMCA Residency Changdong pun la dispoziția rezidenților nouă studiouri, două spații de expoziție și un spațiu de lucru în aer liber.

Maria Pop Timaru (n. 1980) a absolvit Universitatea Națională de Arte din București în 2003, a terminat masterul în sculptură în 2005, iar în 2010 și-a dat doctoratul în arte plastice și decorative. Practica ei artistică include sculptură, desen, instalație, obiecte ceramice și performance, toate având o legătură puternică cu cotidianul.

În creația sa poate fi remarcată o latură feministă cu puternice accente satirice. Maria Pop Timaru abordează tehnici și materiale diverse, concentrându-se pe expresivitate, „obținută dintr-un amestec aproape straniu de sensibilitate și ironie, de duioșie și umor, de lumină eclatantă și amărăciune travestită de-a dreptul masochist”, după cum scria Ana Blandiana.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame