Una dintre cele mai frumoasa iniţiative ale verii vine de la asociaţia Art Conservation Support care îşi propune să păstreze şi să refacă patrimoniul cultural şi în acelaşi timp să ne înveţe ce este şi cum se poate proteja acesta.
În luna iunie a acestui an asociaţia a lansat proiectul cultural Despre restaurare cate vorbeşte despre ce este patrimoniul cultural material și cum interacționăm cu el, despre moștenirea culturală și de ce este importantă, despre tehnici de lucru și materiale, despre intervenții și cum au fost făcute.
Iar acum, în timpul verii, ne invită la o serie de activităţi:
"A venit momentul să invităm copiii la povești. Povești altfel, cu balauri cu șapte capete ce apără o comoară de mare preț. Nu-i Lâna de Aur, nici Perla sau Apa Magică. E ceva și mai valoros, mai aproape de noi și de realitate.
Haideți să aflăm împreună despre ce este vorba, să descoperim comoara, să o cunoaștem și să o prețuim! Vă așteptăm pe toți cei care iubiți poveștile, dar mai ales pe copiii cu vârste între 7 și 12 ani, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, Sala Acvariu, în perioada 7 – 28 iulie 2016, în fiecare zi de marți și joi, începând cu ora 17.30.
Vom povesti cu imagini, ne vom imagina, vom picta pe traistuțe pe care le vom lua acasă. Atelierele sunt gratuite. Persoana de contact pentru detalii și înscrieri la atelierele de educație culturală: Anca Dină, email: office@acs.org.ro, telefon: 0785 263 789."
Activitatea face parte din proiectul cultural Despre restaurare cofinanțat de ARCUB în cadrul Programului cultural București Orașul In-Vizibil, având ca parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, DUCT S.R.L., CERECS Art S.R.L., Iorux Trade S.R.L., Danart Import Export S.R.L., Colegiul Romano-Catolic Sf. Iosif din București.
În cadrul proiectului, vor mai fi pregătite tururi ghidate pentru tineri și copii însoțiți de părinți, rude, prieteni ori profesori la monumente de patrimoniu cultural bine restaurat (Casa Mincu și Mănăstirea Stavropoleos din București).
Începând cu luna iulie, asociaţia va oferi proprietarilor și administratorilor de patrimoniu o serie de informații utile pentru conservarea propriilor clădiri sau obiecte de patrimoniu cultural, în articole publicate pe www.paginarestaurarii.ro. Este important să ştim cum să ne îngrijim casa, la ce să fim atenți ca să nu se strice, cum ne întreținem obiectele de valoare, în ce condiții de microclimat să le păstrăm, cum le transportăm dacă este necesar. Odată cu toamna, vor fi deschise și o serie de workshop-uri pentru specialiști și viitori specialiști din domeniul restaurării.
Despre restaurare este un proiect cultural cofinanțat și de către Administrația Fondului Cultural Național, cu activități ce consideră patrimoniul cultural din mai multe zone ale țării.