fbpx

Bartók Béla și povestea Prinţului cioplit din lemn

Institutul Maghiar din Bucureşti îi invită pe micii melomani să ia parte duminică, 6 mai 2018, ora 18.00, la un spectacol muzical educativ pentru copii de 4-10 ani.

În colaborare cu Asociaţia Clasic e Fantastic şi Teatrul Odeon, Institutul Balassi se adresează, de această dată, copiilor  – cu un spectacol muzical-educativ care se înscrie într-o serie deja consacrată de spectacole prezentând copilăria, personalitatea şi creaţia marilor compozitori ai lumii, precum Vivaldi, Bach, Mozart, Beethoven, Rossini, Chopin, Wagner şi Enescu, născut în acelaşi an cu Bartók Béla, cel pe care vi-l propunem să-l cunoaşteţi acum.

 „Compozitorul Bartók Béla s-a născut în anul 1881 în orășelul Sânnicolaul Mare, pe atunci parte a imperiului austriac și regatului maghiar. Era un copil vesel, talentat îndrăgostit de muzică, în general și de muzica populară în special.

Bartók Béla și povestea Prinţului cioplit din lemnRenumele șoriceilor Sică și Rică, cei care au trăit pe rând alături de cei mai mari muzicieni ai tuturor timpurilor, pe când aceștia erau copii –  în vioara lui Vivaldi, în orga lui Bach, în biblioteca lui Mozart, sub pianul lui Chopin, în curtea casei țărănești a familiei Enescu… – a ajuns până la urechile copilului Bartók care, vrând să îi cunoască pe cei doi, i-a invitat să îi facă o vizită. Sică și Rică, apoi și pisica Lola, ajung într-un spațiu cultural nou, străin, pe care încearcă să-l cunoască și să și-l apropie. Învață câteva cuvinte în limba maghiară, joacă jocuri de copii cu Béla și cu prietenul acestuia, Jóska, ascultă cu interes povești despre culegeri de folclor cu ajutorul unui instrument-minune, pe nume fonograf și au ocazia să cânte chiar la instrumente populare pană atunci necunoscute ca drâmba sau tulnicul. Béla le vorbește și despre felul în care scrie el muzica inspirată de cea mai pură sursă – folclorul țărănesc, cel maghiar, în special, dar și cântecele cehilor, slovenilor, italienilor, polonezilor, croaților, românilor… Pianista Raluca și violonista Monica interpretează fragmente din ciclul de piese pentru pian Pentru copii și cele Cinci dansuri românești.

Reclame

Toți se simt minunat împreună, dar vizita trebuie totuși să se apropie de sfârșit. Înainte de a se reîntoarce la București, Sică, Rică și Lola îl ajută pe Béla să prezinte, în fața copiilor din sala de spectacol, Povestea prințului cioplit în lemn, un balet inspirat de un basm în care se vorbește despre un prinț îndrăgostit de o prințesă și pe care un spirit rău încearcă să îl împiedice să se apropie de aleasa inimii lui. Dar, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, totul se termină cu bine. La final, compozitorul maghiar Bartók Béla și artiștii lui – Sică, Rică, Lola, Jóska, Povestitorul, Raluca și Monica – așteaptă aplauzele entuziaste ale publicului.” – Cristina Sârbu

Bartók Béla și povestea Prinţului cioplit din lemnDistribuţia: Filip Ristovski, Valeria Cristia, Monica Ciută, Irina Sârbu, Alexandra Laura Badea, Alexandru Unguru

Participă violonista Monica Buştean şi pianista Raluca Ouatu

Reclame

Concepţie şi construcţie păpuşi: Aurelia Olteanu

Scenografie şi costume: Valeria Cristia şi Sânziana Tarţa

Scenariul: Cristina Sârbu

Regia: Monica Ciută

 Biletele se găsesc la casa de bilete sau on-line pe pagina de web  a Teatrului Odeon.

Du vorba mai departe:
Reclame