fbpx

BOOKFEST 2018 – KUNDERA ÎN FILM

Centrul Ceh vă invită la proiecția filmelor care au fost adapatate după operele scriitorului Milan Kundera, filme pe care le veţi putea vedea în cadrul Bookfest 2018, cel mai mare târg de carte din România.

Filmele vor fi proiectate între 30 mai și 3 iunie 2018 în sala de cinema din spațiului expozițional Romexpo.

Miercuri, 30 mai, ora 18:00

Gluma (Žert, Jaromil Jires, Cehoslovacia 1968, 80′), unul dintre cele mai cunoscute filme ale anilor ’60, se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Milan Kundera. Filmul tratează tema cunoaşterii – o nouă nedreptate nici nu elimină, nici nu resuscitează o nedreptate mai veche. La astfel de judecăți ajunge eroul, puternic afectat de represiunea stalinistă, atunci când, după mulţi ani, încearcă să se răzbune indirect pe cei responsabili de propria-i decădere.

Reclame

Joi, 31 mai, ora 18:00

BOOKFEST 2018 – KUNDERA ÎN FILM

Nimeni nu va râde (Nikdo se nebude smát, Hynek Bočan, 1965, 94′) porneşte de la o anecdotă povestită de Milan Kundera. Tema este o meditaţie amară asupra destinului greu al unui om care nu găseşte forţa de a respinge decisiv intruziunea unui grafoman încrezut. Regizorul a adăugat povestirii lui Kundera o complexă simbolistică introducând elemente subtile, interesante şi îndrăzneţe de critică socială şi politică.

Reclame

Vineri, 1 iunie, ora 18:00

BOOKFEST 2018 – KUNDERA ÎN FILM

Eu, zeul îndurerat (Já, truchlivý Bůh, Cehoslovacia, Antonín Kachlík, 1969, 82′) a apărut chiar în perioada când armata de ocupaţie sovietică se afla pe teritoriul Cehoslovaciei. Filmul sondează sufletul şi caracterul indivizilor cu tendinţe dictatoriale convinşi de superioritatea lor naturală. Kundera însuşi consideră acest film cea mai bună adaptare filmografică a operei sale.

Du vorba mai departe:
Reclame