fbpx

C’Art Fest 2018 Cristian: amestesc fericit de oameni, stiluri și culturi

Ediția a cincea a celui mai amplu festival cultural din România, C’Art Fest, a început în forță duminică, 15 iulie.

Manifestarea, cel mai important eveniment cultural al județului Brașov, care aduce spectatori din toată țara aproape de nume mari ale artelor românești și internaționale, a debutat cu un spectacol de stradă cu tobe și fachiri și un concert extraordinar, în premieră, dedicat Mariei Tănase, susținut de Kamerata Kronstadt și trei artiste excepționale: Alexandra Fits, Analia Selis și Nadia Trohin. Aranjamentul este făcut de Mariano Castro, iar dirijor este Cristian Oroșanu.

Pascal Bruckner, Maia Morgenstern, Marcel Iureș, Zdob și Zdub, Nicu Alifantis, Ada Milea și Alexander Bălănescu, Luiza Zan, Harry Tavitian, Ovidiu Lipan Țăndărică – sunt doar câteva dintre numele aflate în programul celei de-a cincea ediție a C’Art Fest care se va desfășura la Cristian între 15 și 22 iulie sub sloganul Unul pentru toți.

Alexandru R. Crețu, președinte festival: „Anul acesta, mai mult ca oricând, C’Art Fest-ul este un amestesc fericit de oameni, stiluri și culturi. Avem jazz, muzică cultă ungurească, muzică armenească, vioară și voce, folk cu orchestră, cor în biserică, muzicuțe, fanfară, muzică de odinioară pe trei tonalități, rock cu accente românești și moldovenești, teatru de stat, teatru independent, one man show, teatru dans, teatru mic și teatru mare, o producție proprie, scriitori internaționali, conferințe cu istorici și politologi, fachiri, ateliere pentru copii, păpuși în mărime naturală și proiecții de film.”

Reclame

Petronela Rotar, director executiv festival: „Fiindcă anul acesta ne aflăm sub semnul Centenarului Unirii, ne-am dorit o ediție care să reprezinte artistic acest eveniment foarte important, așa că am alcătuit un program care să celebreze diversitatea culturală a României, avem artiști importanți din toate etniile și culturile care viețuiesc laolaltă în spațiul românesc, români, maghiari, moldoveni de peste Prut, aromâni, evrei, romi. Și nu ne-am oprit doar la spectacole, ci am inițiat și o serie de dezbateri culturale cu miez și sens pentru Centenar, alături de istorici, politologi, filosofi și filologi. Tot despre multiculturalitate, însă în sens global de această dată, va vorbi și scriitorul și filosoful Pascal Bruckner, venit tocmai din Franța la Cristian.”

Aproximativ 30.000 de spectatori sunt așteptați anul acesta la C’Art Fest. Ca și anii trecuți, festivalul păstrează structura celor patru secțiuni: teatru, carte, muzică și stradă, precum și spațiile inedite care să pună în valoare patrimoniul cultural al Cristianului: sala Căminului Cultural săsesc, datând de la 1900, cu o arhitectură specifică, Biserica Evanghelică Fortificată, datând de la 1300, piațeta din centrul localității, o sală a școlii cu pictură pe tavan veche de un secol, proaspăt restaurată.

Intrarea la majoritatea spectacolelor rămâne liberă și la această ediție, excepție făcând spectacolele de teatru jucate în Sala Mare, unde au fost puse în vânzare rezervări de loc, pentru a evita aglomerația și situațiile neplăcute la intrarea în sală, locurile fiind limitate. O parte dintre spectacole sunt sold-out, iar acolo unde au mai rămas locuri în sală, spectatorii veniți la fața locului vor putea intra liber. De asemenea, toate spectacolele vor fi proiectate pe ecranul din curtea Sălii Mari, acolo unde va fi amenajat și un amfiteatru pentru proiecțiile de film, așa că și cei care nu au mai prins un loc în sală vor putea viziona spectacolul de afară.

Reclame

La fel ca anii trecuți, în Curtea Sălii Mari va fi amenajată o cafenea cu lounge, care va fi deschisă pe tot parcursul zilei, și tot acolo vor avea loc atelierele pentru copii, unde intrarea va fi, de asemenea, liberă.

Programul complet al evenimentului poate fi consultate pe site-ul oficial. 

Du vorba mai departe:
Reclame