fbpx

Ceau, Cinema! Festival de Buzunar

Timişoara se pregăteşte pentru competiţia şi festivalul Ceau, Cinema!

Festivalul va avea loc în Timişoara, în perioada 19 – 22 iulie, la Sala 2 a Teatrului Național, sala mare a Teatrului Maghiar, spațiile de la Casa Artelor, la Grădina de Vară a Filarmonicii Banatul şi la Centrul Cultural Ambasada.

Ceau, Cinema! Festival de Buzunar a apărut din nevoia de a reîmprieteni timișorenii cu filmul european, filmul lor, care lipsește din peisajul local.

A început în vara lui 2014 cu 4 zile de proiecții și ateliere, la Timișoara și Gottlob (comuna cu primul cinematograf renovat în mediul rural din România).

Reclame

Conceptul de imagine din acest an se focusează pe comunism. Așadar, ediția a cincea a festivalului devine „cincinal”, în care se omagiază mărețele filme interzise sau dosite după Cortina de Fier. În același timp, deceniile care au trecut  îngăduie o privire așezată, ludică, pentru că râsul vindecă cel mai bine traumele (și istorice).

Festivalul are două secţiuni – o secţiune necompetiţională (cu subsecţiunile Filme de grădină, Retrospectiva Andrei Ujică, Retrospectiva Răzvan Georgescu, Retrospectiva Florin Iepan, Brexit, Filme interzise, Filme Bănăţene, Docminica, Animaţii) şi una competiţională (dedicată cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului), în cadrul căreia se acordă 3 premii: Marele Premiu în valoare de 1500 euro, Premiul pentru Film Independent sau de Debut de 1000 euro, Premiul Publicului de 500 euro. În plus se vor organiza o serie de ateliere pe teme legate de cinematografie, coordonate de oameni de specialitate din domeniu.

Competiţia Ceau, Cinema!, care va avea şase filme, a fost concepută să ofere un cadru de exprimare cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). Selecţionerul competiţiei este criticul de film Ionuţ Mareş.

Reclame

Pentru a încuraja mobilitatea culturală, ducem în fiecare an Filmul şi la Gottlob, prima localitate din mediul rural din România care a reuşit să-şi reabiliteze cinematograful.

Accesul în cadrul festivalului se va face pe bază de bilete. Abonamentele pre-sale pot fi achiziționate de la Cărturești – Mercy.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală. Proiectul este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) şi al Consiliului Judeţean Timiş.

Du vorba mai departe:
Reclame