fbpx

CinePOLSKA – Zilele Filmului Polonez

În perioada 27-29 noiembrie se desfășoară, la București, la Cinema Elvira Popescu, Zilele Filmului Polonez.

Sub genericul ”Filme despre curaj” spectatorii din București vor vedea șase dintre cele mai interesante filme artistice realizate în ultimele luni în Polonia. „Majoritatea filmelor prezentate în cadrul ediției din acest an a CinePOLSKA înfățișează povești reale. Privindu-le, poți cunoaște evenimente puțin cunoscute din istoria Poloniei și Europei, dar și oameni care au participat la ele”, spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează CinePOLSKA în România. „Unele dintre filmele alese de noi au bătut recordul la frecvență – au fost vizionate de peste 2 milioane de spectatori. În cadrul CinePOLSKA vrem să arătăm ce fel de teme îi interesează pe regizorii polonezi și care dintre ele atrag publicul. Am speranța că mulțumită acestei selecții publicul român ne va cunoaște mai bine.” – adaugă Agnieszka Skieterska.

CinePOLSKA începe pe 27 noiembrie, la ora 20.00, cu filmul „Dumnezeii”, o poveste despre Zbigniew Religa, un cardiochirurg eminent, care în anii ’80 ai secolului al XX-lea a pus, prin forțele proprii, bazele unui program de transplant de inimă în Polonia. ”Filmul, realizat în stil hollywoodian de tânărul regizor Łukasz Palkowski, a obținut premiul cel mare la prestigiosul Festival de Filme Artistice Poloneze din Gdynia, Polonia”, conform site-ului culturapoloneza.ro.

Al doilea film din program este „Jack Strong”, în regia lui Władysław Pasikowski, unul dintre cei mai buni regizori de filme de acțiune din Polonia. Filmul prezintă istoria reală a lui Ryszard Kukliński, un ofițer polonez care, dorind să salveze lumea de la izbucnirea celui de-al treilea război mondial, a transmis americanilor documente secrete din Tratatul de la Varșovia, riscându-și propria viață și pe cea a familiei sale.

Reclame

Tinerii de astăzi, cu sistemul lor de valori și cu modul în care relaționează între ei sunt portretizați de Anna Kazejak în filmul „Promisiunea”.

Proiecția de filme artistice poloneze de la București este și un bun prilej pentru a vedea una dintre cele mai importante superproducții poloneze din ultimii ani – „Varșovia 44” , povestea unei generații de tineri care, în perioada în care Polonia se afla sub ocupație germană, au participat la Revolta de la Varșovia din anul 1944.

Zilele Filmului Polonez la București se încheie pe 6 decembrie cu o comedie pe care criticii o compară cu o „ciocolată amară”. „Cetățeanul” lui Jerzy Stuhr, cunoscut actor și regizor, râde de mitologia istorică a Poloniei.

Reclame

Găsiți aici programul complet al proiecțiilor: http://www.culturapoloneza.ro/events/item/cinepolska.html

Proiecțiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică și în colaborare cu Ambasada Franței și Institutul Francez din București.

Du vorba mai departe:
Reclame