fbpx

„Circular Catalysts“ la ICR Londra

ICR Londra și British Council prezintă expoziția documentară „Circular Catalysts“, găzduită de reprezentanța ICR din capitala Marii Britanii în perioada 6-19 noiembrie 2023.

Vernisajul va avea loc luni, 6 noiembrie 2023, ora 18.00, când este programat și un performance susținut de artista Marlene Herberth, intitulat „Romanian Tea Ceremony: How to Get Through the Day“. 

„Circular Catalysts“, care prezintă rezultatele rezidențelor din cadrul programului omonim organizat de British Council România și Institutul Cultural Român, include obiecte, texte, sunet și fotografii surprinse de Ioana Cîrlig pe parcursul a cinci rezidențe de creație în care artizani contemporani din Marea Britanie – Gareth Neal, Anoushka Cole, Carol Carey, Annemarie O’Sullivan, Tom Mcwalter și Lola Lely – au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteșugari tradiționali din România rurală. 

Prin design și colaborare interdisciplinară, programul inițiat de British Council România și susținut de Institutul Cultural Român explorează intersecțiile dintre rural și urban și potențialul practicilor meșteșugărești în bunăstarea individuală și comunitară. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9-19 noiembrie 2023, între orele 11.00 – 17.00. Accesul la vernisaj este liber, cu înscriere prealabilă AICI.

Reclame

Un proiect conex expoziției, conferința cu titlul „Introduction to Natural Rural Development: Rewriting the Peasant Culture Narrative in Romania“ / „Introducere în problematica dezvoltării rurale naturale: rescrierea conceptului de cultură rurală în România“ va fi organizată marți, 7 noiembrie 2023, de la ora 18:00, la sediul ICR Londra. Vor lua cuvântul: președintele ICR, Liviu Jicman, avocata Monica Boța Moisin, specializată pe problematici legate de proprietatea intelectuală culturală, fondatoare a Inițiativei privind drepturile de proprietate intelectuală culturală / Cultural Intellectual Property Rights Initiative și a Asociației Why We Craft, Oana Costinaș, coordonatoare a departamentului de comunicare și manager de proiect pentru Asociațiile Patzaikin și Mila 23, care va prezenta proiectul „Delta lui Ivan Patzaichin”, și Crina Mareș, specialistă în interpretarea patrimoniului cultural, care va vorbi despre proiectul „România remarcabilă” al Centrului Cultural Clujean. Persoanele interesate să asiste se pot înscrie AICI.

De asemenea, un atelier de imprimări cu temă botanică va fi susținut de Anoushka Cole, producător de materiale textile din Londra, și Andreea Machidon, arhitectă și designer de obiect, reprezentantă a Fundației Pro Patrimonio, miercuri, 8 noiembrie 2023, de la ora 18:00. Anoushka Cole a participat la cea de-a doua rezidență din cadrul programului „Circular Catalysts“, organizată la Câmpulung Muscel; cu preocuparea sa pentru sustenabilitate și meșteșuguri, a cules ierburi și flori de pe dealurile românești și a infuzat fibre naturale cu esența lor, alături de o echipă de designeri din cadul Fundației Pro Patrimonio.

Plecând de la ideea că relația pragmatică între oameni și resursele naturale din ruralul românesc poate fi un fond fertil pentru reziliență și dezvoltare durabilă locală, cinci designeri și artiști din Marea Britanie au fost invitați să colaboreze cu organizații care activează în România rurală pentru a explora intersecțiile dintre sat și oraș, precum și rolul și migrația materialelor și a meșteșugurilor locale în sustenabilitatea socială, economică și de mediu.

Reclame

„Circular Catalysts“ își propune să ofere modele de bună practică, atât locale, cât și din Marea Britanie, și să dezvolte o rețea europeană de oameni și inițiative care împărtășesc un set de valori aliniat la principiile economiei circulare. Programul a început cu o serie de rezidențe creative în martie – aprilie și va continua de-a lungul anului 2023 cu activități complementare adresate atât profesioniștilor, cât și publicului larg.

Expoziția „Circular Catalysts“ a fost prezentată publicului bucureștean în cadrul Romanian Design Week, în perioada 12-28 mai 2023, și a ajuns și la Timișoara, în perioada 21 iunie –  9 iulie 2023, unde a inaugurat centrul multicultural HEI – House of European Institutes, în cadrul programului cultural Timișoara 2023. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame