fbpx

Colaborare româno-scoțiană la Glasgow

Institutul Cultural Român de la Londra și Consulatul General al României la Edinburgh, ȋn colaborare cu Galeria Broadside din Glasgow, propun publicului scoțian, până pe 27 ianuarie 2024, expoziția „Prezența intruzivă a unei absențe”, care va reuni o instalație a artistei Irina Gheorghe, cu lucrări de pictură și sculptură semnate de Neil Clements, cei doi ȋmpărtășind o viziune comună în ceea ce privește arta abstractă, ca formă și limbaj estetic.

Cei doi artiști se bucură de o colaborare ȋndelungată care este parte a unui program mai amplu ce a adus împreună artiști locali în directă conlucrare și dialog cu artiști din ȋntreaga lume. Colaborarea dintre Neil Clements și Irina Gheorghe este o continuare a ȋntâlnirilor artistice ce au debutat la Institutul Cultural Român de la Stockholm și Utrecht, în Olanda.

Irina Gheorghe a absolvit Universitatea Națională de Arte București și a obținut un doctorat în practică artistică la GradCAM/TU Dublin, unde a studiat pictura și fotografia. Explorează teritorii diverse, de la performance la instalații, desen, fotografie sau video, abordând teritorii ce țin de o estetică a transcendentului, de la viața extraterestră până la planete ipotetice. Lucrările ei abordează noțiuni și concepte ale alienării și instrăinării de cotidian, utilizând abstractizarea ca limbaj pentru comunicarea interstelară și absurdul ca stare de interacțiune cu un univers de dincolo de percepție.

Neil Clements este artist vizual, scriitor și profesor în Glasgow. Este lector la Departamentul de Critică de Artă în cadrul Facultății de Arte Vizuale din Glasgow. Cercetările sale se ȋndreaptă către abstractizarea de tip formal și interacțiunea cu mediul cultural în care acestea sunt create. Expozițiile sale au avut loc la Hunterian Art Gallery – Glasgow, The Collective Gallery – Edinburgh, Fringe Gallery – Glasgow, Galerie Markus Winter – Berlin, Konsortium – Dusseldorf, Centre for Contemporary Art – Derry/Londonderry, Doggerfisher – Edinburgh, Woodmill London, Peer – London, Tramway – Glasgow, Hochstr. 45 – Berlin. Lucrarile sale au fost incluse ȋn expoziții internaționale de grup, printre care Frith Street – London, Hunter College – New York, The Ludwig Forum – Aachen, prin expozițiile sale demonstrând o fascinație pentru valoarea intrinsecă a metalului în raport cu provocările artei moderne.

Reclame

A expus, de asemenea, la Galerie – Basel, Efremidis Gallery – Berlin, Leeds, Ludwig Forum – Aachen, Marlio Galerie – Basel, David Dale Gallery – Glasgow, Gallery of Modern Art – Glasgow, Collective Gallery – Edinburgh, Recent Art from Scotland – Hunter College, New York, Galerie Ralf Kruger – Hamburg.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame