fbpx

Concert Budapest Gypsy Symphony Orchestra

Vineri, 26 august, începând cu ora 21, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia are loc un concert extraordinar al uneia dintre cele mai originale orchestre simfonice din lume.

Talentul muzical colosal al ţiganilor nu suportă nici un fel de dispută. Muzica pare că se revarsă din ei când cântă la vioară, ţambal sau acordeon. Iar când se strâng 100 de muzicieni de origine roma să cânte, rezultatul nu poate fi decât impresionant. 
Festivalul Dilema Veche ne propune în această seară în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, începând cu ora 21, un concert excepţional: Budapest Gypsy Symphony Orchestra.

Numită şi Orchestra celor 100 de viori, este o orchestră simfonică formată din muzicieni ţigani, înfiinţată în anul 1985 la Budapesta. Orchestra cântă creaţiile clasice inspirate din folclorul ţigănesc, compuse de compozitori celebri Johannes Brahms, Vittorio Monti, Piotr Tchaïkovski, Johann Strauss sau Johann Strauss II. 

Orchestra a primit premiul Hungarian Heritage Prize şi a intrat în Cartea de Aur şi în Muzeul Invizibil al Spiritului Maghiar. În 2014 orchestra a fost desemnată “hungaricum”, o comoară naţională de către Parlamentul Maghiar. 

Reclame

László Berki, dirijorul Ansamblului Naţional de Stat Maghiar, a condus orchestra până la moartea sa, în octombrie 1997. Este meritul său că cei mai buni muzicieni din Ungaria sunt membri ai orchestrei. Membrii au nume de familie, cum ar fi Lakatos, Lendvai Csócsi, Boross, Berki, toate nume de dinastii  de muzicieni romi din Ungaria.
În 1997, Sándor Rigó Buffo a devenit dirijor și director artistic, iar la de la moartea acestuia, în 2014, Nándor Beke Farkas este președintele și liderul orchestrei, iar noul director artistic este József Lendvai Csócsi, maestru de vioară.

 

Du vorba mai departe:
Reclame