fbpx

Conferință despre identitate culturală și integrare

Institutul Cultural Român de la Viena, în parteneriat cu Institutul de Romanistică al Universității din Viena, organizează, în perioada 23-24 noiembrie 2023, conferința „Centre și periferii culturale” /„Kulturelle Zentren und Peripherien”.

Tema conferinței se referă la problematizarea raportului centru-periferie în ceea ce privește localizarea culturii, propunând un dialog necesar la nivel academic despre concepte precum: centru, periferie, identitate culturală, integrare. 

Perspectivele vor fi diverse, la dialog și prezentări participând o serie de invitați din diverse sfere ale lumii academice și diverse spații universitare, subiectul fiind unul de actualitate pentru mediul academic și pentru spațiul cultural universal.

„Într-un studiu din 1994, intitulat «The Location of Culture», Homi K. Bhabha susținea implicit teoria că o cultură este cu atât mai «productivă» cu cât este mai ambivalentă, mai expusă variilor contacte, adică exact în punctele sale de hibriditate, de interstițialitate, cu alte cuvinte acolo unde centrul și periferia se întâlnesc. Acolo unde se problematizează mai acut chestiunea identității centrale, regionale sau periferiale, prin chestionarea localizării. Pentru a surclasa provocările socio-politice actuale referitoare la riscurile denaturării politice a conceptului de „Europa Centrală”, ne vom referi mai ales la raportul cultural, la metafora culturală centru-periferie, adică exact la (re)poziționarea culturii, la rolul periferiilor în afirmarea centrelor, la reprezentările literare și lingvistice în funcție de această metaforă critică. Este poate necesar să dezbatem modul în care centrele integrează și se servesc fertil de periferiile culturale, dar și cel în care perifericul devine adesea o scenă predilectă a centralității.” (Organizatorii)

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame