fbpx

Conferința Internațională „ Romanitatea Orientală și Italia din Antichitate până în secolul XX”, organizată la Roma

În zilele de 18 și 19 octombrie 2023, Accademia di Romania in Roma organizează cea de-a cincea ediție a conferinței internaționale „Romanitatea Orientală și Italia din Antichitate până în secolul al XX-lea”.

Conferința este organizată în colaborare cu Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie a Universității din București, Facultatea de Istorie a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, Università di Ferrara, Università degli Studi di Perugia, Università di Roma La Sapienza, Università Roma TRE, Università di Vienna, l’Associazione Italiana di Studi di Storia dell’Europa Centrale e Orientale (AISSECO) și Centrul Româno-Italian de Studii Istorice al Universității București și al Universității Roma Tre (CeRISS), sub patronajul Uniunii Internaționale a Institutelor de Arheologie, Istorie și Istoria Artei din Roma, al Asociației Internaționale de Arheologie Clasică, al Academiei Române și cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Conferința face parte din evenimentele Școlii Române din Roma organizate în marja Expoziției de patrimoniu ”Dacia, ultima frontieră a Imperiului Roman”, Roma, Museo Nazionale Romano – Terme di Diocleziano, eveniment promovat de Ambasada României în Italia și realizat de MNIR cu sprijinul Ministerului Culturii.

Anul acesta vor participa profesori de la univerisități și instituții de prestigiu din România și Italia.

Reclame

Scopul principal al acestei conferințe este acela de a aduce în fața publicului italian și nu numai, izvoare noi importante pentru studierea relațiilor dintre romanitatea orientală și Italia. Interpretarea acestor izvoare istorice referitoare la această temă, în condițiile în care nu există (sau există foarte puține) comentarii la aceste surse. Prezentarea pe epoci istorice a dinamicii relațiilor dintre romanitatea orientală și Italia în diferite contexte istorice și în diverse domenii. Stabilirea unei dinamici a acestor relații și, în măsura posibilului, a cauzelor acestei dinamici și sublinierea raporturilor dintre Italia și spațiul românesc, punctând varietatea de interacțiuni între acestea în diferite epoci istorice.

Du vorba mai departe:

Leave a Comment

Reclame