fbpx

Cu drag, din Rusia!

Admiraţi şi cumpăraţi obiecte tradiţionale ruseşti de la o expoziţie inedită găzduită de Centrul Rus de Ştiinta şi Cultura – Rossotrudnicestvo

Rusia este tărâmul poveştilor, locul cu ţari şi ţarine, cu îmbrăcăminte ornamentată bogat şi cu obiecte delicate de porţelan sau trainice, din lemn, pictate cu zeci de culori în modele întortocheate. Dacă sunteţi fascinaţi ca şi noi de frumuseţea obiectelor ruseşti, atunci va trebui să mergeţi la o expoziţie unică, găzduită de Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură. 

Expoziţia „Meșteșugurile populare din Rusia” va putea fi vizitată între 11 și 15 aprilie este construită în jurul unei colecții de obiecte deosebite, realizate prin tehnici populare rusești, numai din materiale naturale. Veţi putea admira, dar şi cumpăra obiecte realizate cu fir de aur, vase ornamentate delicat, din ceramică sau din lemn, dantelării și broderii de o complexitate uimitoare.
Realizate cu grijă și migală, obiectele expuse provin din locuri faimoase pentru dezvoltarea artei populare rusești: Paleh, Holui, Mstiora, ș.a.
Este prima expoziţie de acest gen organizată în România, în care puteți achiziționa obiecte tradiționale rusești chiar de la producători.
La expoziția educativă, caritabilă participă școli de artă, care fac parte din Asociația „Meșteșugurile de artă din Rusia în școlile profesionale” creată în anul 1992.
La expoziție vor fi expuse lucrările elevilor și profesorilor din școlile din Feodoskinsk, Mstiorsk, Palehsk, Holuisk, Torjsk, Lomonosovsk, Vologodsk, Hjelsk și altele. Colecția este compusă din lucrările de diplomă și de concurs a elevilor și lucrările de artă a profesorilor-pictori.

  • Pictura lăcuită în miniatură este reprezentată prin două curente a patru școli rusești: pictura realistă din Feodoskinsk pe baza de vopsele în ulei și pictura iconografică, convențională din Mstior, Paleh și Holui realizată cu tempera.
  • Sunt expuse, de asemenea, diferite tipuri de broderie rusească (broderia cu ațe aurite din Torjsk, broderia cu satin din Mstiorsk, etc.), arta unică a cioplirii în os, emailul din Rostov, dantela din Kursk etc. 
  • Cu multe secole în urmă se nasc tradițiile meșteșugurilor de artă rusești. Broderia cu ață aurită din Torjsk este cunoscută în Rusia Kieveană din secolul al IX-lea, din secolul al XI-lea – smalțurile artistice, din secolul al XII – iconografia. Între secolele XVII-XVIII a evoluat foarte tare diferitele tipuri de cioplire în os și lemn, ceramica din Hjelsk și altele. Renumita matrioșkă rusă este cu mult mai tânără, aceasta are doar 100 de ani.
  • În școli sunt păstrate cu grijă tradițiile care au rezistat de-a lungul multor secole. În 23 de ani de funcționare a Asociației au fost organizate zeci de expoziții, atât în Rusia, cât și în străinătate. În timpul expozițiilor au loc cursuri, discuții, consultații, ateliere, master class-uri pentru diferitele tipuri de artă aplicată. În țările din Europa, Asia, Africa și America au fost organizate 91 de expoziții.

Fondurile, strânse în cadrul desfășurării expozițiilor, se duc direct la școli pentru susținerea procesului de învățământ și păstrarea tradițiilor a artei populare.

Reclame

Din programul evenimentului:

  • 12 aprilie , începând cu ora 15:00- forma de vizionare cu oaspeții/ modalitatea de vizionare , «Turul expoziției» . Oaspeții vor avea posibilitatea ca în cel mai scurt timp , să întâlnească ( să vadă) toate meșteșugurile prezentate la expoziție și să adreseze întrebări interesante. Grupurile organizate pot efectua această vizită începând cu ora 15:00 până la ora 19:30. În timpul vizionării expoziției vă puteți achiziona suvenirul care vă interesează (atrage ) ;
  • 13 aprilie , începând cu ora 15:00- forma de vizionare cu oaspeții / modalitatea de vizionare , sub forma unei/unui « Lecții / Curs» . Oaspeții se pot familiariza mai bine cu cele mai interesante meșteșuguri rusești și pot adresa întrebări interesante . Grupurile organizate pot efectua această vizită începând cu ora 15:00 până la ora 19:30. În timpul vizionării expoziției vă puteți achiziona suvenirul care vă interesează (atrage ) . ;
  • 14 aprilie , începând cu ora 15:00- modalitatetea de vizionare : «Seminar de practica / Cursul practic » (Workshop) .Oaspeții se pot familiariza cu cele mai interesante meșteșuguri rusești , pot afla cum să distingă falsul de original și de asemenea pot adresa întrebări despre ceea ce îi interesează . Grupurile organizate pot efectua această vizită începând cu ora 15:00 până la ora 19:30. În timpul vizionării expoziției vă puteți achiziona suvenirul care vă interesează (atrage ) . ;
  • 15 aprilie – de la ora 11:00 până la ora 15:00 «Turul expozitiei». Începând cu ora 15:00 , forma de lucru cu oaspeții / modul de lucru «Seminar de practica / Curs practic » (Workshop) . Oaspeții se pot familiariza cu cele mai interesante meșteșuguri rusești , pot afla cum să distingă falsul de original și de asemenea să adreseze întrebări despre ceea ce îi interesează . Grupurile organizate pot efectua această vizită începând cu ora 15:00 până la ora 19:30. În timpul vizionării expoziției vă puteți achiziona suvenirul care vă interesează (atrage).

 

Du vorba mai departe:
Reclame