fbpx

CU TENDA – POVEȘTI CU AROMÂNI: expoziție în Bulgaria

Începând din 31 iulie, expoziția itinerantă CU TENDA – POVEȘTI CU AROMÂNI poposește în Bulgaria, la City Art Gallery Plovdiv – House of Mexican Art.

Expoziția concepută de Muzeul Național al Țăranului Român și organizată în parteneriat cu Paisii Hilendarski University Plovdiv și Foundation Stoyna Krastanov își propune o incursiune în imaginarul unei culturi care a modelat simbolic harta culturală a Balcanilor.Aromânii, cunoscuți și ca vlahi, cuțovlahi, români din Balcani sau români sud-dunăreni, sunt uneori văzuți ca fiind întruchiparea hommo balcanicus. Mobilitatea și deschiderea acestora, împreună cu păstrarea limbii și a obiceiurilor lor, au îmbogățit dinamica istoriei sud-est europene și memoria vie a locurilor prin care au trecut.Concepută sub forma unui eseu vizual, expoziția CU TENDA – POVEȘTI CU AROMÂNI reconstruiește simbolic și fragmentar, prin mărturii, autoreprezentări, texte și elemente de patrimoniu material și imaterial, imaginarul lumii aromânești ca parte a imaginarului culturilor balcanice aflate în continuă mișcare. Pornind de la memoria imaginii-martor și puterea de sugestie a obiectelor ce construiesc identitatea culturală a comunității, publicul este invitat să descopere o serie de imagini, sunete și obiecte arhetipale devenite iconice pentru comunitatea aromână, precum și o serie de relații existente în lumea arhaică.Evenimentul de deschidere, care va avea loc la City Art Gallery Plovdiv – House of Mexican Art, marți, 31 iulie, începând cu ora 18.30, include și un concert de improvizație cu sunete din Balcani susținut de grupul de muzică experimentală multumult. 

Publicul din Plovdiv este invitat să descopere, până pe 27 august, povești cu aromâni, imagini și sunete în cadrul expoziției CU TENDA – POVEȘTI CU AROMÂNI. Curator / coordonator: Lila Passima, Asistent curator: Cosmin Manolache

Perioada de derulare: 31 iulie – 27 august 2018

Program de vizitare: de luni până vineri, orele 9 -17.30. Sâmbătă și duminică închis.Expoziția itinerantă CU TENDA – POVEȘTI CU AROMÂNI este unul dintre produsele culturale de referință ale proiectului european CU TENDA („călătorind cu cortul”) – STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living memory of southeastern Europe], co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene (2015-2019), derulat de Muzeul Național al Țăranului Român în parteneriat cu Association Center for Intercultural Dialog – Kumanovo din Republica Macedonia, O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia și Universitatea „Paisii Hilendarski” din Plovdiv, Bulgaria. Expoziția urmează să fie itinerată din aprilie 2018 și în țările partenere. 

Du vorba mai departe:
Reclame