fbpx

De la tradițiile textile românești la arta textilă contemporană: Metamorfozele borangicului

Expoziția „De la tradițiile textile românești la arta textilă contemporană: Metamorfozele borangicului”, se va deschide pe 11 iulie 2018, la Museé des Manufactures de Dentelles din Retournac, Franța în prezența Consulului General al României la Lyon.

În cadrul programului cultural comun Franța – România dedicat Centenarului, Muzeul de Etnografie Brașov organizează cu aprobarea și finanțarea Consiliului Județean Brașov, proiectul expozițional internațional privind patrimoniul textil din România, cu tema Deviații / Deviations care prezintă relația dintre tradițiile textile românești și preluarea lor în arta textilă contemporană.

 Expoziția urmărește să prezinte o mică zonă cuprinsă între arcul intracarpatic – Țara Bârsei și zona Bran – și arealul subcarpatic – Rucăr-Muscel, Argeș. Ea aduce în atenția publicului o selecție de piese țesute din borangic, mult utilizat la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. al XX-lea, elemente – marcă a identității – din costumul tradițional românesc, piese ilustrative pentru ţesutul artizanal şi pentru utilizarea fibrelor în confecţionarea maramei sau chiar a iei ţărăncilor din România.

În asentimentul temei festivalului Deviații / Deviations, în sensul transformărilor utilitare și decorative de acum 100 de ani petrecute în timp în costumul tradițional românesc, se constată, în arta textilă contemporană, modalităţi estetice originale, care folosesc suportul tradiţional – firele de borangic – pentru realizarea unor lucrări artistice personalizate.

Reclame

În aceast context, Muzeul de Etnografie Brașov o propune pe doamna Claudia Muşat, artistă din generaţia ’80, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, care lucrează cu precădere în domeniul tapiseriei şi al experimentului în arta fibrelor. Portofoliul ei artistic dovedeşte participarea sa la proiecte naţionale şi internaţionale pe tema artei textile, între tradiţie şi forme contemporane.

De la tradițiile textile românești la arta textilă contemporană: Metamorfozele borangicului

Du vorba mai departe:
Reclame