Ne place de Muzeul Ţăranului Român pentru că organizează şi găzduieşte evenimente frumoase şi surprinzătoare. Faine, cool sau mişto, cum vreţi să le spuneţi.
Expoziţia pe care ne-o propune acum nu face excepţie. Este o expoziţie care prezintă tradiţia, o transformă şi o pregăteşte pentru ziua de astăzi, îi dă acele instrumente necesare pentru a opera în spaţul contemporan, fără a-şi pierde identitatea.
Expoziţia DELTACRAFT meșteșug + design contemporan va putea fi vizitată în perioada 31 martie- 13 aprilie 2016, la Muzeul Național al Țăranului Român, sala Acvariu şi va avea vernisajul joi, 31 martie 2016.
Cine sunt autorii:
Trei designeri români contemporani: Ana Botezatu, Pop Emese și Ciprian Manda și 11 meșteșugari din Delta Dunării: Toader Calciu, Paraschiva Gălățeanu, Paraschiva Constantin, Florica Arion, Jenica Nicolae, Mircea Ghincu, Florian Toma, Costel și Verginica Crimschi, Costel Moise, Gabi Iaba se află în spatele celor 13 obiecte de design contemporan, care îmbină designeul românesc progresiv cu meșteșugurile din Delta Dunării.
Ce este:
O expoziție care a cunoscut pentru prima dată succesul în cadrul Vienna Design Week 2015, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de design din Europa.
Cele 13 obiecte expuse sunt ilustrative pentru tehnicile meșteșugărești uzuale. Acestea sunt lucrate din resurse naturale locale – pământ, piatră, lemn, piele și papură invocând un stil de viață sustenabil – procurarea hranei, puterea comunitară și explorează memoria locului.
Ce aduce nou:
Colaborarea dintre meșteșugarii tradiționali și designeri are scopul social de a-i pune la curent pe meșteri cu cerințele pieței contemporane, de a găsi soluții pentru ameliorarea sărăciei din această zonă izolată. Pentru designeri, acest tip de experiență mediază trecerea către o abordare responsabilă a procesului de design, sustenabilă din punct de vedere natural și conștientă din punct de vedere cultural.
Colecția DELTACRAFT meșteșug + design contemporan a fost realizată în cadrul proiectului „DeltaCraft”, inițiat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis în parteneriat cu KraftMade și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea (ICEM). Proiectul este cofinanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.
Mai multe informații despre obiecte, designeri și meșteri, aici: http://www.deltacraft.ro.