fbpx

Despre limba polonă, la Biblioteca Adam Mickiewicz

Cześć, gąszcz, czyżyk, źdźbło, mitrężyć, dżdżysto, gżegżółka, chrząszcz – descoperă frumusețea limbii polone în cadrul expoziției pregătite în versiune românească de Institutul Polonez din București. Expoziția va putea fi văzută în luna noiembrie 2023 la Biblioteca Adam Mickiewicz din Chișinău și va fi însoțită de mai multe evenimente.

Organizatorii ne invită într-o călătorie printr-un alfabet neobișnuit, ascultând sunetele șuierătoare și foșnitoare ale limbii polone. Ghizi vor fi asocierile, punctele, liniuțele și codițele, care ne vor ajuta să ținem minte cele mai interesante lucruri despre limba polonă.

Expoziția despre limba polonă este prezentată în luna noiembrie și însoțește, sărbătoarea Zilei Biblioteci și Zilei Independenței Poloniei.

Primul izvor care atestă limba polonă este un document papal de la începutul secolului al XII-lea. Acolo apar cele mai vechi nume și prenume poloneze. Primul text mai lung este scris aproximativ 200 de ani mai târziu. În secolul al XV-lea existau deja poezii, proză și documente în limba polonă.

Reclame

Expoziția dedicată limbii polone prezintă o scurtă istorie a limbii, principalele reguli de pronunție, precum și numeroase curiozități. Privitorul află, printre altele, care este cea mai veche propoziție scrisă în polonă, care sunt literele „ciudate” ale alfabetului polonez, dar și expresii onomatopeice care sună amuzant și, literal, fluieră, scârțâie și scrâșnesc pe planșele expoziției.

Expoziția, deschisă până pe 6 decembrie, nu doar că ne permite să descoperim mai multe despre limba polonă, dar ne încurajează să învățăm această limbă interesantă pe care o vorbesc peste 40 de milioane de oameni în întreaga lume.

Literele criminale – un thriller lingvistic pentru toată lumea

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame