fbpx

Despre prima poetă de etnie rromă, la București

Filmul „Păpușa”, ultimul film regizat de Krzysztof Krauze, care prezintă viața primei poete poloneze de etnie rromă va fi prezentat în cadrul festivalului European Film Week of the Invisible Roma din București pe 21 aprilie, la Cinema Union.

Filmul urmărește viața Bronisławei Wajs (numită Păpușa), prima poetă poloneză de etnie rromă, de la naștere până la bătrânețe: căsătoria aranjată când era încă minoră, viața într-o tabără de rromi înaintea, în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial, apoi domiciliul forțat în Polonia comunistă și viața în sărăcie. Întâlnirea cu poetul Jerzy Ficowski, care i-a descoperit marele talent pentru poezie și i-a publicat operele, a dus la un paradox tragic: Păpușa ajunge o poetă celebră, respinsă de comunitatea de rromi pentru că le-a trădat secretele.

Mai multe informații despre Bronisława Wajs găsiți aici!

21 aprilie, ora 20.00 – Cinema Union, str. Ion Câmpineanu nr. 22

Reclame

PĂPUȘA / Papusza
Polonia, 2013, 131 min.
film biografic, subtitrare în limba română

Regia şi scenariul: Krzysztof Krauze, Joanna Kos-Krauze
Distribuția: Antoni Pawlicki, Jowita Miondlikowska, Andrzej Walden, Zbigniew Walerys, Artur Steranko

Reclame

European Film Week of the Invisible Roma (17-22 aprilie) te invită să descoperi poveștile și istoria romilor invizibili. 12 filme din 11 țări europene cu și despre romii invizibili care grăiesc prin faptele și istorisirile lor emoționante.

„Folosim termenul de romi invizibili pentru acei romi care muncesc, au studii și sunt cetăţeni reali ai societăţii româneşti, dar care nu sunt vizibili pentru majoritarii de lângă ei. Din păcate, o treime din români încă declară că nu-şi doresc un vecin rom (ţigan, doar pentru că acest termen este încărcat de prejudecăţi). Îndemnul demersului nostru către spectator, fie că este tânăr rom sau român, profesor, activist sau (r)om invizibil este de a îndrăzni să spere că ceea ce-şi doreşte să fie când va fi mare poate deveni realitate, indiferent de problemele cu care se confruntă, fie ele lipsuri materiale sau discriminare – sau, cel mai des, amândouă, şi să lupte pentru o societate în care fiecare poate să îşi atingă potenţialul maxim fără a fi victima prejudecăţilor şi stereotipurilor.” – Gelu Duminică, director executiv al Fundaţiei Agenția Împreună

Seria de filme este organizată sub egida EUNIC România (European Union National Institutes for Culture) cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale partenere și în colaborare cu Fundaţia Agenția Împreună. Membri EUNIC România care au contribuit la acest program sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Spaniei la București, Ambasada Suediei la București, Centrul Ceh, Forumul Cultural Austriac, Institutul Camões, Institutul Cervantes, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Italian și Institutul Polonez.

Mai multe informații despre festival găsiți aici sau pe portalul nostru!

Du vorba mai departe:
Reclame