fbpx

Documentar despre Holocaustul din Transilvania, proiectat la Tel Aviv

Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului și pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la Holocaustul evreilor din Transilvania de Nord, ICR Tel Aviv organizează proiecția documentarului „După cum bate ceasul” în data de 26 ianuarie 2024, de la ora 10.00, la Cinematograful Lev.

Produs cu sprijinul ICR Tel Aviv, filmul „După cum bate ceasul” este regizat de Zoltán Fecső și documentează deportarea la Auschwitz a membrilor comunității evreiești din orașul Odorheiu Secuiesc în primăvara anului 1944.

Evenimentul este susținut de AMIR (Uniunea Evreilor Originari din România) și beneficiază de intrare liberă, pe baza înscrierii în prealabil la adresa e-mail:office.icrtelaviv@gmail.com.

„As the clock runs / După cum bate ceasul / Ahogy az óra jár” (1h. 45 min.)

Reclame

Evreii care s-au stabilit în orașul Odorheiu Secuiesc în secolul al XIX-lea au devenit vorbitori de limbă maghiară, păstrând bune relații cu maghiarii, chiar și după ce Transilvania a devenit parte a României Mari. În primăvara anului 1944 însă, evreii din oraș și împrejurimi au fost transportați în ghetoul din Târgu Mureș, de unde au fost deportați la Auschwitz și nimiciți. În prezent nu mai trăiește niciun evreu în Odorhei, majoritatea supraviețuitorilor Holocaustului emigrând în Israel. Tragedia care a pus capăt unei perioade de peste un secol de conviețuire pașnică a rămas complet necunoscută locuitorilor actuali din Odorheiu Secuiesc, iar realizatorii filmului și-au propus să producă o schimbare în acest sens.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame