Parada Junilor de la Braşov este unică în Europa. Ordinea defilării cetelor de juni, care există încă de la 1728, este deja tradiţie: mai întâi Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Roşiori şi Albiori. Coloana este deschisă de fanfară, iar fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, încadrat de cei doi armaşi. Vătaful poartă lenta roşie pe piept, iar armaşii, mare şi mic, albastră şi galbenă, formând astfel tricolorul, ca pe vremea când acesta era interzis.
La sosirea de la Pietrele lui Solomon are loc ritualul cântării Troparului Învierii și al Horei Junilor, apoi fiecare grup de Juni se îndreaptă spre platoul pe care-l administrează, unde vor petrece alături rudele și invitații lor în cadrul unei petreceri câmpenești la care sunt așteptați toți localnicii și turiștii amatori de experiențe culturale autentice. În partea dinspre oraş a Pietrelor lui Solomon este organizată o zonă în care se vor comercializa preparate culinare.
Coborârea Junilor „dintre Chetri” în oraș va avea loc seara, de la ora 18.00, pe următorul traseu: Podul Crețului – Pe Tocile – Piața Unirii – Prundului. Junii Brașovecheni se vor întoarce în Brașovechi (Bartolomeu) și Stupini pe traseului (Podul Crețului – Pe Tocile – Piața Unirii – Prundului – Barițiu – Piața Sfatului – Mureșenilor – Lungă – De Mijloc – trecerea cu calea ferată – D. Anghel – Plugarilor).
Foto via Comoara Scheienilor