fbpx

Ediție în limba suedeză a volumului „De două mii de ani” de Mihail Sebastian

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează, în data de 22 ianuarie 2024, de la ora 19.00, evenimentul de lansare a ediției în limba suedeză a cărții „De două mii de ani” de Mihail Sebastian. Intitulat „Vremuri tumultuoase: România interbelică văzută prin ochii lui Mihail Sebastian”, evenimentul se desfășoară la sediul ICR Stockholm și marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie).

Cartea „De două mii de ani” de Mihail Sebastian a fost tradusă în limba suedeză de către Inger Johansson și publicată la editura Nilsson în anul 2023. Lansarea volumului este realizată de ICR Stockholm în parteneriat cu editura Nilsson și în colaborare cu Asociația Judisk kultur i Sverige, invitată de onoare la Târgul de Carte de la Goteborg 2023.

Invitatele evenimentului „Vremuri tumultuoase: România interbelică văzută prin ochii lui Mihail Sebastian” sunt Cecilia Hansson, scriitoare și critic literar, specializată pe cultura centrală și est-europeană, și Madelaine Levy, director adjunct la secția de cultură din cadrul Svenska Dagbladet, unul dintre cele mai cunoscute cotidiene suedeze. Dezbaterea dintre Cecilia Hanssonși Madelaine Levy se va concentra asupra problematicii romanului, discutând pe larg despre România interbelică, contextul istoric și ideologiile vremii.

Scrisă în 1934, cartea „De două mii de ani” este confesiunea dureroasă a unui tânăr intelectual de origini evreiești ce încearcă să-și găsească un loc în societatea românească interbelică, dar și o oglindă a unei epoci tumultuoase, ce prefigurează schimbările noii ordini de după cel de-al Doilea Război Mondial. Scandalul generat de prefața lui Nae lonescu la romanul „De două mii de ani” a făcut ca autorul, discret plasat până atunci pe scena literară, să ajungă brusc în centrul atenției.

Reclame

„Uluitor de relevantă pentru vremurile noastre. Ceea ce este sinistru în «De două mii de ani» este atmosfera apăsătoare care prevestește sistemul autoritar din România și stigmatizarea evreilor români, chiar dacă romanul a fost publicat înainte ca fasciștii să ajungă la putere. Singurul lucru la care mă pot gândi este faptul că Mihail Sebastian ne aduce o mărturie ce depășește granițele generaționale.” New York Times Review of Books

O ilustrare elegantă, onestă și înfiorător de diminuată a ceea ce înseamnă să fii martor la proliferarea nerezonabilă a violenței.” Paris Review

Intrarea la eveniment este liberă, pe bază de înscriere la adresa de mail info@judiskkultur.se

Reclame

Pentru mai multe informații: https://judiskkultur.se/events/mihail-sebastian?locale=sv

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame