fbpx

Expoziție de patrimoniu de la Muzeul ASTRA la Madrid

Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu prezintă, la Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid, expoziția „CĂMAȘA. ELEGANȚA VEȘM NTULUI”, eveniment care reunește 138 de bunuri excepționale ale patrimoniului național al României, dintre care 130 sunt clasate în categoriile Tezaur și Fond.

Vernisajul va avea loc luni, 11 martie 2024, de la ora 18.30, în prezența reprezentanților muzeului spaniol – prorectorul Universității Autonome din Madrid, Miguel Manso Silván și conservatoarea muzeului Ana Isabel Díaz-Plaza Varón, a reprezentanților primăriei Madrid,a însărcinatului cu afaceri a.i al Ambasadei României în Regatul Spaniei, Raluca Mihăilă, a directorului ICR Madrid, Maria Floarea Pop, și a reprezentanților Muzeului ASTRA, Mirela Crețu, director managementul colecțiilor,Iulia Teodorescu, Elena Găvan și Camelia Ștefan care vor susține prelegeri și vor oferi un tur ghidat al expoziției.Expoziția poate fi vizitată la Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid în perioada 11 martie 2024 – 24 iunie 2024.

Expoziția de patrimoniu este posibilă grație colaborării dintre Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid și Institutul Cultural Român din Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cu patronajul Ministerului Culturii din România.

Expoziția reunește cămăși din colecțiile Muzeului ASTRA din Sibiu expuse fie individual, fie în ansambluri de costume tradiționale, aparținând spațiului multietnic transilvănean în dialog cu cămăși din zone limitrofe, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în secolul al XX-lea.Statutul patrimonial al costumului tradițional începe să fie recunoscut în această perioadă, în contextul politico-cultural de căutare și definire a identității naționale. Costumele alese subliniază importanța codurilor vestimentare ale purtătorilor, cu elemente de croi similare dar tratate diferit, de la o regiune la alta. Accentul este pus pe eleganța costumului și sublinierea statutului social al purtătoarei/purtătorului într-un anumit moment al vieții. Ele devin coduri non-verbale, cu un puternic impact vizual.

Reclame

În cadrul expoziției, vor fi prezentate nouă costume spectaculoase de fată și nevastă din zona Sibiului, Mărginimea Sibiului (Rășinari, Săliște), Țara Oltului (Săcădate, Avrig), zona Rupea (Paloș), Valea Hârtibaciului (Săsăuș) și două costume bărbătești din Mărginimea Sibiului (Săliște) și de pe Valea Hârtibaciului (Săsăuș). Expoziția va fi completată cu cămăși din Sibiu, zona Munților Apuseni și din Țara Bârsei, cu acoperăminte de cap de sărbătoare din Avrig, Jina și Sibiu cu mostre inedite de broderie – trei planșe din Albumul Minerva Cosma (35 mostre de broderie) și încă 14 mostre reprezentative pentru cusăturile de pe cămăși.

Vizitatorii vor fi invitați să cunoască lumea transilvăneană din prima jumătatea a secolului al XX-lea prin acuarele și fotografii din Arhiva documentară a Muzeului ASTRA, și să descopere tiparele după care se cos cămășile din zonă realizate de cercetătorul etnograf și totodată sensibila acuarelistă, Iuliana Fabritius-Dancu.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame