fbpx

Festivalul de Film Cinemascop la Eforie Sud

EUNIC România, prin coordonarea Centrului Ceh din București, își propune un eveniment cinematografic prin care urmăresc să ne reamintească tuturor că aceste locaţii cu potenţial nu trebuie uitate, ci readuse la viaţă.

Astfel prima ediţie a festivalului Cinemascop va avea loc în luna iulie 2018 în cinematograful în aer liber din Eforie Sud.

Conform Salvați Marele Ecran în județul Constanța, în anul 1983 existau 116 de unități cinamatografice. În 2004 Grădina de vară din Eforie Sud (jud. Constanța) a fost închisă. În vara anului 2018 aceasta va fi redeschisă publicului pentru câteva zile.

Ca multe alte săli de cinema şi grădini de vară din România, această locaţie a fost închisă şi abandonată, iar această inițiativă şi-a propus să redeschidă cinematograful cu scopul pentru care a fost construit în urmă cu 50 de ani: acela de a proiecta filme. Sperâm astfel să inspirăm comunitatea locală să transforme spaţiul care va fi reinaugurat într-un hotspot cultural în oraşul Eforie, benefic atât pentru cei ce doresc reinventarea zonei, cât şi pentru a atrage un segment turistic nou.

Reclame

În agendă va fi proiectat filmul maghiar Tura divină, o poveste de un umor absurd despre afacerile cu pompe funebre, a tânărului regizor Bodzsár Márk, care cu acest debut cinematografic a câștigat numeroase premii la festivaluri internaționale.

 
Tura divină
Ungaria, 2013, comedie neagră, 100 min., subtitrat în limba română
Regia şi scenariul: Bodzsár Márk

Imaginea: Reich Dániel

Editor: Kovács Zoltán

Muzica: Keresztes Gábor

Cu: Ötvös András, Rába Roland, Keresztes Tamás, Zsótér Sándor
 
Festivalul de Film Cinemascop la Eforie Sud

O poveste de un umor absurd despre afacerile cu pompe funebre, pentru care moartea are mai multă valoare decât viaţa.
Festivalul de Film Cinemascop la Eforie SudMilan are 20 de ani şi este jumătate sârb, jumătate maghiar. În 1992, după doi ani în război, el dezertează şi trece graniţa din Iugoslavia în Ungaria. Fost student la medicină, se angajează ca paramedic în serviciul de ambulanță din Budapesta. La scurt timp, realizează că şoferul împreună cu medicul şef selectează pacienţii grav bolnavi şi îi „ajută”să moară. Foarte curând, înţelege că totul este legat de afacerile cu înmormântări, un antreprenor de pompe funebre plătindu-i cu generozitate pentru fiecare cadavru livrat. Milan se confruntă cu o dilemă, pentru că şi el are nevoie de bani pentru a-şi salva logodnica din Iugoslavia.
 
Du vorba mai departe:
Reclame