Festivalul de Film Istoric Râșnov 29 iulie – 7 august

Peste 40 de producţii cinematografice vor rula la cea de-a opta ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov (FFIR) va avea loc între 29 iulie și 7 august 2016.

Peste 40 de producţii cinematografice vor rula la cea de-a opta ediție a Festivalului de Film Istoric Râșnov (FFIR) va avea loc între 29 iulie și 7 august 2016. 

Festivalul va mai găzdui expoziţii, un târg de carte, peste 10 evenimente speciale și Școala de Vară Astra. Tema principală a FFIR 2016 este "(R)Evolution". În program sunt incluse și trei filme care au fost proiectate la Festivalul Filmului European din acest an. 

  • Labirintul Minicunilor – Giulio Ricciarrelli, / Germania (2014)
  • Consulul din Bordeaux – Joao Correa, Francisco Manso /Portugalia (2011)
  • Rapsodia Bulgară – Ivan Nitcev / Bulgaria, Israel (2014). 

Institutul Cultural Român se numără și anul acesta printre partenerii festivalului.
Programul include cel mai recent documentar al regizorului Radu Gabrea, "Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei", producție ce conţine mărturiile unor istorici și politologi cunoscuți, precum Robert Levy, Liviu Rotman, Adrian Cioroianu și Vladimir Tismăneanu despre marcanta și controversata personalitate istorică.
Documentarul "Războiul regelui", care spune adevărul despre momentul 23 august 1944 și vorbește despre abdicarea Regelui Mihai în 30 decembrie 1947 și instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietică, va fi și el proiectat. Filmul are la bază un interviu amplu cu Majestatea Sa Regele Mihai I, iar culegerea informațiilor a durat 13 ani, fiind filmat în Paris, Berlin, New York, Moscova și București.
Printre producțiile ce vor mai putea fi vizionate la Festivalul de Film Istoric Râșnov se numără "Rapsodia bulgară", care vorbește despre Holocaust, dar și despre inocența copilăriei și a primei iubiri, "Dosarele Petrov", ce prezintă tranziția de la comunism la societatea modernă bulgară, și "Materik//Continent", despre Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolîma, Orientul Îndepărtat Rus. Cei interesaţi de povestea Cernobîl vor putea afla mai multe din documentarele "La supplication", care redă povestea oamenilor din oraș, și "The Russian Woodpecker", film câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Sundance în 2015 care se bazează pe cercetările asupra existenţei unei antene secrete ruseşti Cernobîl, care ar fi întrerupt transmisiile globale radio între anii 1976 – 1989. Povestea lui Martin Luther King și a soției sale, Coretta Scott King, va putea fi descoperită în pelicula "Selma", în timp ce unele dintre cele mai interesante capitole ale istoriei Venezuelei vor fi prezentate în producția "Bolivar, the man of difficulties". Pe lista filmelor ce vor putea fi urmărite la Râșnov se numără și "Valley Uprising", "Consulul de la Bordeaux", "Maxine Peake as Hamlet" și "Drumul spre glorie".

Descoperiţi programul integral şi mai multe detalii pe la www.ffir.ro.

Sursa: http://icr.ro/pagini/festivalul-de-film-istoric-rasnov-intre-29-iulie-si-7-august-2016

 

Du vorba mai departe: